Drugswoning Tzummarum had niet mogen worden gesloten: weg open voor schadevergoeding

Foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

Een drugswoning in Tzummarum had in 2020 niet mogen worden gesloten, oordeelt de Raad van State. De uitspraak maakt de weg vrij voor de bewoners om een schadevergoeding te eisen.
Lees meer over
Waadhoeke

In mei 2020 vond de politie in de woning een kwekerij met 58 hennepplanten. Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke besloot in augustus dat de woning voor drie maanden op slot ging.

De rechtbank gaf de burgemeester nog gelijk, maar de Raad van State oordeelt nu anders. Dat heeft te maken met een recente RvS-uitspraak in een andere zaak. Burgemeesters kunnen nu niet meer bij iedere drugsvondst zomaar overgaan tot een woningsluiting, ze moeten ook onderbouwen waarom zo’n vergaande maatregel noodzakelijk is.

Wat Tzummarum betreft was dat niet gedaan, werd al erkend tijdens de zitting. Bewijzen dat vanuit de woning actief wordt gehandeld, zijn er niet. De gemeente noemde nog als argument het brandgevaar in de woning, maar de Raad van State is daar niet door overtuigd.

De gemeente moet nu 3500 euro aan proceskosten vergoeden aan de twee bewoners. Ook hebben zij nog de kans op een schadevergoeding, vanwege inbreuk op hun woonrecht. Dat zou dan via een aparte procedure moeten gebeuren.

Nieuws

menu