Dieven stelen 10.000 groentekratten bij tomatenkweker: cel- en werkstraffen

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Eind november 2018 werden er uit een bedrijfsloods bij Bitgum maar liefst 10.000 inklapbare groentekratten gestolen. Woensdag werden twee dieven, inwoners van Den Bosch, bij verstek door de politierechter veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen.
Lees meer over
Waadhoeke

De dieven hadden ‘s nachts hun slag geslagen bij een tomatenkweker uit Bitgum. Er waren geen braaksporen, waarschijnlijk hadden ze op een of andere manier de code van het elektronische slot te pakken gekregen. Toen de eigenaar ‘s ochtends om 7 uur op zijn bedrijf kwam, trof hij een ravage aan. Op beveiligingsbeelden was te zien dat een man of vijf, zes met een pompkar en een heftruck de kratjes in een VW-bus laadden.

Via de VW kwam de politie op het spoor van de dieven. Aan de hand van de gps werd de auto gesignaleerd bij een woonwagenkamp in Dordrecht. Toen de plaatselijke wijkagent een kijkje nam, stond de bus voor het kamp. Een paar mannen gingen er vandoor toen ze de politie zagen. De twee verdachten, 24 en 37 jaar oud, werden aangehouden.

De oudste van de twee had een tankbon van het tankstation aan de A6 bij Lemmer op zak, van dezelfde datum als de diefstal. Op beelden van de bewakingscamera’s van het tankstation waren hij en zijn kompaan te zien. In het navigatiesysteem van de bus was het adres van de kwekerij in Bitgum ingevoerd en in de laadruimte vond de politie groene stukjes plastic, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de gestolen kratten.

‘Ik ga zelf wel op de blaren zitten’

De verdachten lieten niets los over andere betrokkenen bij de diefstal. „Ik ga zelf wel op de blaren zitten”, had de 37-jarige tegen de politie gezegd. Een 26-jarige man uit Dordrecht, die de kratjes – met een totale waarde van ruim 38.000 euro – gekocht zou hebben, moet later terechtstaan. Zijn zaak werd aangehouden. Twee busjes waarmee de kratjes zijn vervoerd waren gehuurd op naam van een 23-jarige inwoonster van Den Bosch.

De vrouw verklaarde bij de politie dat ze door haar stadgenoten onder druk was gezet. Ze wilde eigenlijk niet meewerken, maar durfde geen nee te zeggen. „Het zijn geen lieverdjes”, had ze de politie verteld. De vrouw werd, ook bij verstek, veroordeeld tot een celstraf van drie weken plus een maand cel voorwaardelijk. De 37-jarige verdachte moet zes weken zitten. Hij kreeg van de rechter nog eens twee maanden voorwaardelijk. De 23-jarige Bosschenaar kreeg een werkstraf van 120 uur en twee weken voorwaardelijk. De man had, in tegenstelling tot zijn medeverdachten, een relatief kort strafblad.