Dertigers vernielen minikraan in Tzummarum: 'Idioot gedoe'

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 29-jarige man uit Tzummarum draait op voor de schade aan een minikraan die begin april werd vernield door een groepje vandalen. De man moet ruim 6500 euro betalen, voor de vernielde kraan en voor beschadigde bouwmaterialen.
Lees meer over
Waadhoeke

Een groepje vandalen speelde op zaterdag 4 april een soort kat- en muisspel met de politie op de kruising van de Buorren en de Skoalstrjitte in Tzummarum. De groep sleepte hekken en buizen de straat op, eigendom van een grondwerkbedrijf uit Klazienaveen dat op die plek bezig was met wegwerkzaamheden. Als de politie was geweest om de spullen op te ruimen, sleepten de vandalen de bouwmaterialen weer de weg op.

De man uit Tzummarum en een twee jaar oudere dorpsgenoot waren de enigen die werden opgepakt. Zij erkenden dat er die avond veel meer mensen baldadig waren geweest. Volgens de een ging het om een man of tien, zijn dorpsgenoot had tien tot vijftien koppen geteld. Namen wilden ze niet noemen, maar ze waren het er beide over eens dat ze zich kinderachtig hadden gedragen.

‘Idioot gedoe voor mensen van jullie leeftijd’

Daar was de rechter het volmondig mee eens. „Dit is idioot gedoe voor mensen van jullie leeftijd.” De 31-jarige had wel gezien dat er mannen met de minikraan bezig waren. Hij had nog gezegd dat ze daarmee moesten stoppen. Dat had zijn medeverdachte niet gedaan en dat kwam hem duur te staan. Hij had zich naar het oordeel van de rechter niet gedistantieerd van de vernielingen aan de kraan. En dus draaide hij op voor de kosten: de reparaties aan de kraan waren begroot op iets meer dan 5600 euro.

Daar kwam de schade aan de bouwmaterialen nog bovenop: 822 euro. Daar moet de 29-jarige wel aan meebetalen, de andere verdachte wordt aangeslagen voor het volledige schadebedrag zoals dat door het bedrijf uit Klazienaveen was ingediend: 6511 euro. De Tzummarumer kreeg ook de hoogste straf: een werkstraf van 60 uur. Zijn dorpsgenoot moet 40 uur voor niets werken. De rechter stelde voor dat de oudste verdachte zich voor de aflossing van de schade maar moest melden bij de hele groep die die avond baldadig was geweest. „U kunt zelf bij die anderen verhaal gaan halen, u moet het maar uitzoeken met die groep van tien mensen.”