Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

De plaatsing van de nieuwe post naast de oude bol. FOTO NIELS DE VRIES

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen.
Lees meer over
Waadhoeke

Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Een maand lang gaat Defensie samen met fabrikant Thales de nieuwe radar testen. Ze willen vanaf woensdag tot en met vrijdag 26 maart onderzoeken wat de gedane aanpassingen betekenen voor het goed werken van de radar. En wat de mogelijke invloed is op elektrische apparaten in de buurt. Dat staat in een informerende brief aan de omgeving.

Het dorp heeft last van de nieuwe installatie die ruim een jaar geleden werd geplaatst . Omwonenden klagen over een constante bromtoon die uit het station klinkt. Ook is er zorg over de kracht van het radarsignaal dat apparaten stoort. Sinds de nieuwe installatie draait werken schotelantennes niet goed en schieten smartapparaten soms zomaar aan en uit.

De nieuwe radar, ontwikkeld door het bedrijf Thales uit Hengelo, werd geplaatst naast de vertrouwde oude radar in de groene bol, die sinds 1976 bij het dorp stond. De oude apparatuur is verwijderd, en de leverancier heeft de nieuwe radar overgedragen aan Defensie.

‘s Nachts uit

Na de klachten van geluidsoverlast is door het ministerie van Defensie besloten de installatie ‘s nachts uit te schakelen. Defensie probeert nu samen met de omwonenden een adequate oplossing te vinden.

Tijdens de testmaand zijn er twee tijdblokken waarin de radar signalen uitzendt: alleen op werkdagen tussen negen en elf uur ‘s ochtends en tussen een en drie uur ‘s middags. De radar blijft uit van zeven tot zeven uur, zodat omwonenden in de avond en nacht geen last hebben van geluidsoverlast.

Defensie wil graag response uit de buurt en verwacht dat het enkele maanden kan duren voordat een definitieve oplossing is gevonden.

Lees ook | Nieuwe radar in Wier maakt ‘s nachts te veel geluid

Nieuws

menu