Bewoners coronahaard Saxenoord opgelucht na vaccinatie

Dertig bewoners van het zwaar door coronabesmettingen geteisterde verzorgingshuis Saxenoord zijn woensdag gevaccineerd. FOTO NIELS DE VRIES

Dertig bewoners van verzorgingshuis Saxenoord in Franeker zijn woensdag geprikt met het Moderna-vaccin.
Lees meer over
Waadhoeke

Volgens huisarts Vincent de Groot, coördinator van het prikteam, zijn de ouderen opgelucht dat ze eindelijk een vaccinatie hebben gehad. ,,Maar dat geldt eigenlijk voor alle instellingen waar prikteams langs gaan.’‘

Uitbraak

Bewoners van Saxenoord en hun familieleden keken reikhalzend uit naar de vaccinaties die volgens planning op woensdag werden uitgevoerd. Vorig jaar was Saxenoord van alle instellingen voor ouderenzorg in Noord-Nederland het zwaarst getroffen met 27 besmette bewoners en 31 besmette medewerkers.

Ook nu is weer sprake van een uitbraak. Op dit moment zijn dertien bewoners en zeven medewerkers positief getest. Vier van de zes afdelingen zijn gesloten. Onduidelijk is nog wanneer die weer open gaan. Die bewoners worden op een later moment alsnog gevaccineerd.

Quarantaine

Dat geldt ook voor bewoners van twee andere woonzorgcentra van zorgkoepel Patyna: Het Dr. Wumkeshus in Sneek en gedeeltelijk voor Bloemkamp in Bolsward. Ook bij Bloemkamp was onlangs sprake van een uitbraak, maar die is inmiddels weer onder controle. Maandag is daar de laatste afdeling weer open gegaan. Het Dr. Wumkeshus is momenteel in quarantaine omdat daar het afgelopen weekend één medewerker besmet bleek. Onderzocht wordt nog of meer medewerkers en bewoners besmet zijn geraakt.

Donderdag zijn mobiele prikteams onder leiding van huisartsen begonnen met het vaccineren van ouderen en mensen met een beperking in zorginstellingen en kleinschalige woonvormen. In totaal gaat het in deze provincie het om 6300 personen. Als de voor donderdag geplande personen worden meegerekend, hebben er in deze doelgroep 2000 vaccinaties plaatsgevonden. De tweede prik wordt vier weken later toegediend.

Nieuws

menu