Vlieland zoekt in nieuwe burgemeester het 'jongere zusje van Schokker'

Duinen en strand van Vlieland. FOTO ANP/KOEN SUYK

De profielschets van de nieuwe burgemeester van Vlieland werd dinsdagavond tijdens een fysieke vergadering overhandigd aan commissaris van de koning Arno Brok.
Lees meer over
Vlieland

De gemeente Vlieland heeft in oktober een enquête de deur uitgedaan om te peilen wat Vlielanders belangrijke eigenschappen vinden. Daarin kwam duidelijk naar voren dat betrokkenheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.

De gemeenteraad vindt beide kenmerken ook heel belangrijk. Toch ontstond er even verwarring over dat daadkrachtigheid enorm belangrijk is. ,,We hoeven geen burgemeester die knoop na knoop doorhakt”, zei gemeenteraadslid Nel Hopman. Op zoek naar het ‘jongere zusje van Schokker’, zo merkte Brok op na verdere uitleg van Hopman.

Het eiland zoekt iemand die verder reikt dan alleen Den Haag. Gemeenteraadslid Jan Roelof Witting geeft daarbij aan dat het Waddengebied groter is dan alleen Nederland ,,Dit gebied reikt richting Duitsland en Denemarken, dus iemand die Europese connecties heeft, kan handig zijn.”

De toekomstige burgemeester zal Tineke Schokker (68) gaan opvolgen. Zij besloot, na zes jaar burgemeesterschap, te stoppen. Ze miste de vaste wal te veel. Brok benadrukte dat, als mensen denken dat het burgemeesterschap alleen maar leuk is op Vlieland, ze het mis hebben: ,,Dit Waddeneiland is een prachtige plek, maar ook op Vlieland schijnt niet altijd de zon.”

Op 23 november komt de vacature in de Staatscourant te staan. Begin mei moet de nieuwe burgemeester geïnstalleerd zijn.

Nieuws

menu