Vlieland is de duurzaamste gemeente van Friesland: landelijk scoren niet-Waddengemeenten slecht

Fietsers op Vlieland. FOTO ARCHIEF LC

Fietsers op Vlieland. FOTO ARCHIEF LC

Vlieland is de duurzaamste gemeente van Friesland, dit blijkt uit de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2020’ van Telos (Tilburg University).
Lees meer over
Vlieland
Ameland
Terschelling

Vorig jaar was Ameland de meest duurzame gemeente van de provincie, dat Waddeneiland eindigt nu op de derde plaats, nog achter Terschelling. In Friesland bungelen Achtkarspelen en Harlingen onderaan de lijst en ook in Nederland scoren ze niet bijster goed: van de 355 gemeenten belandde Achtkarspelen op plaats 337, Harlingen vier plaatsen lager op plek 341.

De duurzaamheidsscore van de gemeenten wordt gebaseerd op drie pijlers: economisch, ecologisch en een sociaal-cultureel kapitaal. Met behulp van 132 indicatoren berekent Telos een duurzaamheidsscore. Deze score geeft aan in hoeverre gemeenten er in slagen een reeks van duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van de ‘drie p’s’ (people, planet en profit) te realiseren. Van heel Nederland kwam Bloemendaal als beste uit de test, gevolgd door Wageningen en Leusden.

Eindigde de beste Friese gemeente vorig jaar nog in de top 10 van Nederland, nu valt Vlieland daar buiten met een 16e plaats. Sterker nog: binnen de top 100 staan maar vier Friese gemeenten: de Waddengemeenten.