Verzet Vlielander hotelmagnaat Harry Westers tegen venten op 'zijn' strand

Harry Westers met zijn vrouw Jennifer in het tropische atrium van Hotel Jakarta in Amsterdam. Foto: Mark van der Zouw

Hotelmagnaat Harry Westers vindt het niet kunnen dat de gemeente Vlieland een ventvergunning heeft gegeven aan Harry Jurjens voor een stuk strand dat Westers sinds 2002 huurt van de gemeente.
Lees meer over
Vlieland

,,Als ik iets huur wil ik daar zelf het genot van hebben en moet daar niet een ander van kunnen meegenieten’’, zei Westers dinsdag bij de Raad van State. Westers is ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gehuurde stuk strand bij de strandovergang aan de Badweg, zei hij. Die verplichting kan hij niet nakomen als er rommel van een andere exploitant over het strand waait.

Vlieland zit in een lastig parket. Aanvankelijk kreeg Jurjens (Harry’s Beach Essentials) een ventvergunning voor het gehele strand, met uitzondering van het stuk dat door Westers wordt gehuurd. Dat deel had de gemeente tot verboden gebied verklaard voor de elektrische strandwagen van Jurjens.

De rechtbank vond die beperking onterecht. Een ventvergunning kan volgens de APV alleen geweigerd worden bij strijd met de openbare orde, besliste de rechtbank. Een huurovereenkomst met een andere strandexploitant staat er niet bij.

Het werd staatsraad Ralph Pans niet duidelijk hoe groot het probleem is. De hotelmagnaat zegt zelf dat het met het venten door Jurjens op ‘zijn stuk’ wel meevalt, maar zegt duidelijkheid voor de toekomst te willen. Volgens de gemeente ‘gaat het nergens over’. Als er al iets aan de hand is moet Westers bij de burgerlijke rechter zijn , vindt Vlieland.

Jurjens krijgt per seizoen een vergunning. Die van 2020 heeft Westers niet aangevochten, zijn rechtsgang gaat over de vergunning over 2018.

Nieuws

menu