Stormloop op veiling van iconische Vlielandse ANWB-paddestoelen. Vooral paaltje 12 is bovengemiddeld populair

De iconische ANWB-paddenstoelen van Vlieland zijn razend populair. Dat blijkt nu achttien van de wegwijzers worden geveild. Met de opbrengst wordt begin 2022 de Waterroute Vlieland gerealiseerd, die de waterkringloop van het eiland in beeld brengt.

Annie Beiboer bij twee iconen van Vlieland: de rode vuurtoren en de paddenstoel.

Annie Beiboer bij twee iconen van Vlieland: de rode vuurtoren en de paddenstoel. Foto: VVV VLIELAND/LIDIA EMCK

lsof er kaartjes voor een WK-finale werden aangeboden: zo zaten Vlieland-gangers dinsdagmiddag stipt om 12.00 uur klaar achter het scherm. Op dat moment startte via Catawiki de verkoop van de illustere witte palen met daarop in rode letters plaatsnamen die herinneren aan zoete vakanties op het eiland. Neem bijvoorbeeld wegwijspaddenstoel 1, afkomstig van de kruising Pad van Zes – Malgumpad met als bewegwijzering: Posthuis, Bomenland, Oude Kooi en Dorp. Of paal 4 met voor veel vakantiegangers het memorabele: strand (dam 20) 1,5.

Direct fanatiek geboden

Er werd direct fanatiek geboden. Was het eerste bod op paal 2 nog een bescheiden tien euro, een kleine drie uur later stond de teller al op 220 euro. Veruit het meest in trek lijkt ANWB-wegwijspaddenstoel 12 met: Dorp 0,9, Veerdam 1,7 en Strandpaviljoen 0,5. Al om kwart voor twee ging de prijs naar 750 euro.

„Tja, het herinnert mensen aan mooie zomers op het waddeneiland”, verklaart Marieke de Graaff de populariteit van de typerende blikvangers. Ze is met Lab Vlieland betrokken bij de veiling. „De pilaren zijn bekend van vertrouwde plekken langs fietspaden, bosranden en duinopgangen. Op het eiland leeft het heel erg. We merkten vooraf ook al dat er online veel over gepraat wordt. Sommige wegwijspaddenstoelen zijn al meerdere keren geliket, dus we verwachten dat het net zo zal gaan als op Terschelling .” De Graaff doelt op de veiling vorig jaar op het buureiland. Daar werd bij een soortgelijke veiling van 37 oude ANWB-paddenstoelen ruim 30.000 euro opgehaald.

Symbolen voorbije vakanties

Ook nu komen er biedingen uit het hele land. Voor een nieuwe bestemming van de karakteristieke witte en rode paddenstoelen, die in 1919 door de ANWB werden geïntroduceerd, zijn er al talloze mogelijkheden geopperd, weet De Graaff. „Bijzettafel, plantenstandaard, symbolen voor voorbije zomervakanties of gewoon, als oude ANWB-paddenstoel van Vlieland. Als ik denk aan fietsvakanties, was het altijd een vertrouwd richtpunt.”

Ook Annie Beiboer van VVV Vlieland merkt dat de veiling leeft. Al dagen ontvangt ze vragen van paaltjesjagers die willen weten waar en wanneer ze kunnen beginnen met bieden. Beiboer begrijpt de run op de paddenstoel wel: „Vlieland is natuurlijk een populaire vakantiebestemming met heel veel herhaalbezoekers. Voor onze gasten zijn dit boegbeelden voor hun belevenissen op de eilanden.”

Waarom paaltje 12 bovengemiddeld populair is, weet Beiboer ook niet. „De paddenstoel stond op het kruispunt Badweg en Kampweg bij het duingebied Duinkersoord. De bieders zijn wellicht eigenaren van de vakantiewoningen of vaste gasten.” De Graaff heeft nog een theorie: „Wellicht vanwege het klassieke lettertype en doordat veel van de iconische punten van het eiland erop vermeld staan.”

Bieden op de paddenstoelen gebeurt via www.waterroutevlieland.nl . De veiling eindigt op 13 juni 2021 om klokslag 12.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland
Waddengebied