Oefeningen op Vliehors doen bewoners op de wal schrikken

Een Chinook boven de Vliehors. FOTO LC/ARCHIEF Foto: PAUL JANSSEN

De oefening van Nederlandse jachtvliegers op Vlieland is deze week niet geruisloos voorbijgegaan. Tot in de wijde omgeving waren geluid en trillingen merkbaar.
Lees meer over
Vlieland
Ameland
Harlingen
Terschelling
Waadhoeke

Doffe dreunen, spectaculaire beelden van omhoog spattend zand. Defensie is deze week weer actief op de oefenlocatie Vliehors Range op Vlieland. Jachtvliegers werpen zware bommen af van het type MK82. Het effect van de 500 ponders is tot op de vaste wal merkbaar.

In Harlingen trilden de ramen in de sponningen en leek het servies te breken, zo melden verschillende inwoners op sociale media. Met name de trillingen zorgden voor de nodige schrikreacties, tot in Hitzum aan toe.

Anco de Jong uit Nieuwe Bildtdijk vulde maar weer eens het klachtenformulier in op de website van Defensie. Ook sprak hij zoals wel vaker de klachtentelefoon van het ministerie in. ,,Vaak krijg je pas lang nadat de oefeningen zijn gestopt een antwoord. Maar bevredigend is het nooit. Echt serieus nemen ze het niet.’’ De Jong zag zijn tl-buizen heen en weer gaan en was even bang dat de deur in zijn schuur uit de scharnieren zouden vallen.

'Echt serieus nemen ze het niet'

Ook op de eilanden Terschelling en Ameland werden de klappen en trillingen opgemerkt. Sommige mensen vragen zich met gevoel voor humor af of er misschien al met carbid wordt geschoten op Vlieland.

Donderdag wordt de oefening afgesloten. De vliegers hebben de afgelopen dagen kunnen oefenen op bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. ,,Het is voor de vliegers echt noodzakelijk ook te oefenen met echte munitie om te kijken welke impact dat heeft’’, zegt Jamy Tol van de vliegbasis Leeuwarden. Tot woensdagmiddag waren er zes klachten binnengekomen.

'Het is voorgekomen dat de trillingen tot in Drachten voelbaar waren'

Voor deze oefening waren door het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten geplaatst, waarbij de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting konden worden berekend voor de geplande oefeningen. Met TNO en het KNMI bekijkt Defensie of er middelen ontwikkeld kunnen worden om te kijken welke invloed de weersomstandigheden hebben. ,,Het is voorgekomen dat de trillingen tot in Drachten voelbaar waren. Dat willen we natuurlijk niet.’’

Nieuws

menu