Het topje van de vuurtoren op Vlieland is niet meer het hoogste punt van het eiland, dat is voortaan een antennemast

De nieuwe antennemast (links) steekt flink uit boven de vuurtoren van Vlieland.

Het rode dak van de Vlielander vuurtoren is niet langer het hoogste punt op het eiland. Dat is voortaan een nieuwe antennemast.
Lees meer over
Vlieland

Met een beetje fantasie heeft de skyline van Vlieland rond het Vuurboetsduin op dit moment wel iets van een wereldstad. Ranke torens bepalen het beeld rond de karakteristieke rode vuurtoren. Maar een wat serieuzer blik leert dat de moderne tijd ook op Vlieland nadrukkelijker dan ooit zijn gezicht laat zien.

Met een hoogte van 75 boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) piekt de in aanbouw zijnde antennemast van T-Mobile zo’n 15 meter boven het topje en zelfs 20 meter boven de lichten van de vuurtoren uit. Daaromheen staan nog een C-2000 mast en een tijdelijke mast, die op later moment wordt ontmanteld.

Begin vorig jaar werd door het telecombedrijf een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van de antenne-installatie. Naast T-Mobile zullen ook Vodafone en mogelijk KPN gebruik gaan maken van de nieuwe mast. Tot 2019 hingen de antennes aan de vuurtoren, waarvan de bijnaam de Rode Kabouter nog meer aan betekenis wint, maar vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het het bouwwerk moest een alternatief voor de antennes worden gezocht. De KPN-antennes blijven voorlopig aan de C-2000 mast.

De locatie voor de nieuwe mast is in overleg met de gemeente en Staatsbosbeheer bepaald. Volgens de gemeente is daartegen geen bezwaar gemaakt. Nu wordt op het eiland links en rechts wat gemopperd. Ook toeristen zijn er niet blij, blijkens reactie op sociale media.

Het is een onooglijk gezicht, zegt vuurtorenpachter Germ Veenstra over de nieuwe aanblik van het Vuurboetsduin. Maar noodzakelijk, want de ontvangst op het eiland was de voorbije jaren niet goed. ,,Voorbij het Posthuys had je bijna geen verbinding meer. Dan was je afhankelijk van het signaal van Texel. Tja, dit is de moderne tijd. Het verdient geen schoonheidsprijs, maar het is niet anders.’’

Nieuws

menu