Gestrande potvis op Vlieland wordt ontleed door snijteam

De ongeveer 14 meter lange potvis die donderdag aanspoelde op het strand van Vlieland bij militair oefenterrein Vliehors wordt vrijdag ontleed door snijteams van Naturalis en de Universiteit Utrecht.
Lees meer over
Vlieland

Onderzoekers van de universiteit doen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Natuur op het strand onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvis. Het kadaver van de potvis, die een geschat gewicht van 15 ton heeft, wordt vervolgens onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat opgeruimd en vervolgens voor verder onderzoek naar de wal gebracht.

Dit kadaver wordt opgeruimd en blijft niet - zoals een walviskadaver op Rottum - liggen. Volgens Rijkswaterstaat komt dit omdat het hier gaat om een zeer groot dier, dat bovendien op militair oefenterrein ligt.

De potvis strandde donderdag op het strand en leefde in eerste instantie nog. Een uur na de vondst overleed het beest alsnog.

Mogelijk spoelen de komende dagen nog meer potvissen aan op de Waddeneilanden. SOS Dolfijn verwijst naar 2016 toen een groep van zo’n dertig potvissen in de Noordzee belandde en op verschillende plekken aanspoelde. Zes daarvan op Texel.

Nieuws

Meest gelezen

menu