Fraai zeegezicht van eilandkunstenaar Akersloot-Berg voor Museum Tromp's Huys op Vlieland

Museum Tromp's Huys. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Het Museum Tromp’s Huys op Vlieland heeft een nieuw schilderij van Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) in bezit gekregen. Het werk, een zeegezicht, is door een particulier aan het museum geschonken.
Lees meer over
Vlieland

Het schilderij krijgt een prominente plaats in één van de twee stijlkamers, laat het museum weten.

Het werk is niet gedateerd zoals de meeste werken van de schilderes, maar het is vermoedelijk geschilderd tijdens een van haar reizen naar Noorwegen of Frankrijk. Het schilderij toont de zee met zeilboten en rotsen, typerende onderwerpen voor Akersloot-Berg.

De (anonieme) schenker zou het werk aan het museum schenken omdat het eiland Vlieland veel betekent voor meerdere generaties in de familie en die het museum de onlosmakelijke verbindende factor beschouwt tussen het eiland en oeuvre van Akersloot-Berg.

Meer dan 300 schilderijen, tekeningen en prenten

Betzy Akersloot-Berg was een Noorse kunstenares, die vanaf 1896 in het Tromp’s Huys op Vlieland woonde. Ruim dertig jaar na haar dood opende in het huis een museum. Het oeuvre van de schilderes omvat meer dan 300 schilderijen, tekeningen en prenten waarvan het gros wordt beheerd door Museum Tromp’s Huys.

In Noorwegen bezitten ook enkele particulieren en musea werk van Akersloot-Berg. In Nederland hebben ook het Frans Hals Museum in Haarlem en het Hannemahuis in Harlingen werk van haar in bezit.

Nieuws

menu