Roer van 'tollend' containerschip Escape bleef op 30 graden bakboord staan: 'Het schip en de bemanning zijn niet in gevaar geweest'

Containerschip Escape is dinsdagavond in problemen gekomen doordat het roer met geen mogelijkheid uit de stand van 30 graden bakboord te krijgen was.

De kapitein besloot om een beetje gang te houden en rondjes te varen. Op de scheepvaart-website MarineTraffic ziet dat er uit als tollen. ,,Maar het waren dus rondjes en het was een doelbewuste actie’’, zegt Jan Reier Arends van JR Shipping in Harlingen, manager van het schip.

De 169 meter lange Escape was met 724 containers onderweg van Rotterdam naar de Finse hoofdstad Helsinki toen zij vroeg in de avond boven Vlieland in problemen raakte.

,,Het schip en de bemanning zijn niet in gevaar geweest’’, zegt Arends. ,,Al was het wel koud en lastig om bij golven van 4,5 tot 6 meter de sleeplijn vast te maken aan de Guardian, het schip van de Kustwacht.’’ Dat lukte tegen half drie ‘s nachts. De veertien bemanningsleden zijn aan boord gebleven.

De Multratug 29 zal de Escape vanavond of morgenvroeg naar Rotterdam slepen. ,,Dat wordt nog lastig, met dat roer in die stand”, aldus Arends. En ook het weer speelt mee, want woensdagmiddag was het weer nog niet stabiel genoeg om de sleephulp over te dragen aan de Multratug. In afwachting van stabielere weersomstandigheden houdt de Guardian daarom nog steeds sleepverbinding met de Escape. Inmiddels is er ook een tweede sleepvaartuig onderweg, de Multratug 4. In Rotterdam volgt onderzoek naar de oorzaak van de roerproblemen.

Arends hecht er aan te zeggen dat er geen containers zijn verloren. ,,Die waren vanwege het zware weer al extra vastgesjord.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland
Video