Bunkermuseum Vlieland heeft Russisch regimentskanon erbij, maar er is ook kritiek

Het bunkermuseum op Vlieland heeft er deze week een bijzonder oorlogsattribuut bijgekregen: een Russisch regimentskanon.

Het kanon krijgt binnenkort een plek binnen in het museum.

Het kanon krijgt binnenkort een plek binnen in het museum. FOTO DIRK BRUIN

Decennia geleden vuurden identieke houwitsers hun munitie af op de geallieerden vanuit de Vlielander duinen. Tussen de strandpalen 49 en 50 hadden de Duitse bezetters hier tijdens de Tweede Wereldoorlog Stelling 12H gebouwd, een bunkercomplex als onderdeel van Atlantikwall. Na de oorlog is het grotendeels onder het zand bedolven. Sinds een paar jaar wordt de bunker verbouwd tot museum.

Deze week plaatste de museumstichting een Russisch zogenoemd 7,62 cm Regiments kanon. Het was tijdens de oorlog door de Duitsers als buitkanon onder de naam 7,62 cm Infanteriekanonehaubitze 290(r) op Wn 12H geplaatst. Ze waren bedoeld voor het schieten over grotere afstand, tot zo’n 30 kilometer.

Geschutsopstelling van het Widerstandsnest

,,De Duitsers hebben tijdens hun opmars door Rusland heel veel wapens buitgemaakt, die zij later hebben gebruikt op verschillende plaatsen langs de Nederlandse kust. Ik was al een hele tijd op zoek naar een exemplaar en heb een paar jaar geleden het Fins artilleriemuseum aangeschreven. Zij hebben ook veel wapens buitgemaakt op de Russen en deze en ander wapentuig tot in de jaren zestig gewoon gebruikt. Dit type heeft tijdens de oorlog daadwerkelijk in de geschutsopstelling van het Widerstandsnest gestaan’’, zegt museummedewerker Dirk Bruin.

Na een jaar of drie onderhandelen en het leggen van de juiste connecties in Finland, is het dan eindelijk gelukt om het kanon naar Vlieland over te brengen. ,,Uiteindelijk kwam ik bij de Finse Dienst der Domeinen terecht. Die doen niet aan schenkingen, dus er moest voor worden betaald. Met transport in totaal 3500 euro. Het hele bedrag is betaald door een Vlielander stichting’’, aldus Bruin.

‘Teleurstellende ervaring’

De Groninger journalist Willem de Haan stuurde deze week een brief naar de gemeente Vlieland over zijn bezoek in augustus aan het museum. ,,Dat werd een teleurstellende ervaring. Hoewel de bunker fraai gerestaureerd is, mis ik elke context over de rol die de bunker in de misdadige geschiedenis van de nazi’s heeft gespeeld.’’

De Haan stelt dat de informatieverstrekking zeer summier is. Zo wordt niets gemeld over Vlielanders die aan de bouw meewerkten of bedrijven die hieraan hebben verdiend. Tevens merkt hij op dat ‘het afgelegen Vlieland op allerlei manieren in de misdadigheid van het nazi regime gezogen’.

‘Museum is nog in opbouw’

De Haan vindt dat het museum te weinig professionele afstand houdt tot het tentoongestelde. ,,Zeker bezoekers van jongere leeftijd vergapen zich in de huidige presentatie slechts aan het vernuft en de uitgebreidheid van het complex zonder zich te realiseren waar ze eigenlijk zijn. Dit lijkt me niet de bedoeling.’’

Burgemeester Tineke Schokker zegt in een reactie dat het museum nog in opbouw is en dat de restauratie zo authentiek mogelijk wordt uitgevoerd en laat De Haan weten dat de gemeente de opmerkingen en aanbevelingen ten aanzien van de informatieverstrekking zal meegeven aan de stichting. Ze nodigt de briefschrijver uit na voltooiing van de restauratie nogmaals een bezoek aan het museum te brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland
Waddengebied
Musea