Bultrugwalvis aangespoeld op militair oefenterrein Vliehors op Vlieland, Rijkswaterstaat gaat proberen het dier in Harlingen te krijgen

De bultrug op de Vliehors. FOTO RENÉ BIJMA/KONINKLIJKE LUCHTMACHT

Op militair oefenterrein de Vliehors is dinsdagochtend een dode bultrugwalvis aangespoeld. Het dier heeft een lengte van 7 meter.
Lees meer over
Vlieland

Volwassen bultruggen kunnen nog veel groter worden, dus dit lijkt een jong exemplaar te zijn. De tong van het dier is naar buiten gekomen, wat erop duidt dat het al langer dood is. In 2004 spoelde er ook een bultrug aan op de Vliehors.

Het dier wordt vandaag geborgen door Rijkswaterstaat en naar Harlingen gebracht, vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. „Meestal gaan gestrande walvissen daarheen, dan kunnen ze daar sectie doen op de dieren. Dat zullen ze nu proberen.” De militaire oefeningen op de Vliehors gaan ondertussen gewoon door.

Het is dezelfde bultrug als de bultrug die in de periode mei en juni voor de Belgische en Nederlandse kust zwom. Dat meldt SOS Dolfijn, die de beelden heeft vergeleken met de beelden uit mei en juni. De match is gemaakt op basis van onder andere staartfoto’s.

Begin 2021 spoelde er een potvis aan op de Vliehors, dat dier was 14 meter lang en onmogelijk zo te vervoeren naar de vaste wal. De potvis is op het strand ontleed en vervolgens in stukken naar de wal gebracht.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Naturalis en Wageningen Marine Research treffen voorbereidingen om onderzoek te doen op het dier. „Die gaan het dier eerst van buiten bekijken en dan langzaam naar binnen werken”, aldus Van den Berg. Dat onderzoek zal zich focussen op het achterhalen van de doodsoorzaak en of er sprake was van ziekte. Ook zal de maaginhoud bekeken worden, daaruit kan gedistilleerd worden of het beest in de Noordzee heeft gegeten. „Zo proberen ze het puzzeltje wat te leggen.”

Nieuws

menu