Bultrug die aanspoelde op Vlieland is dezelfde die eind juni werd gesignaleerd tussen Den Helder en Texel

De bultrug op de Vliehors. FOTO RENÉ BIJMA/KONINKLIJKE LUCHTMACHT

De zeven meter lange bultrug die dinsdagochtend aanspoelde op Vlieland is dezelfde walvis die eind juni werd gesignaleerd in het Marsdiep, tussen Den Helder en Texel. Dat meldt stichting SOS Dolfijn.
Lees meer over
Vlieland

De bultrug in kwestie lokte eind mei en begin juni heel wat kijklustigen naar het Belgische Knokke-Heist. Het dier werd er enkele dagen meermaals gespot, maar zwom daarna naar Nederlandse wateren. De bultrug werd voor het laatst levend gezien op 22 juni in het Marsdiep. Dinsdag spoelde de bultrug dood aan op het strand van Vlieland, op een afgesloten gebied van een militair oefenterrein de Vliehors. Het is de eerste keer sinds 2012 dat een bultrug in Nederland strandt.

Wetenschappers hadden al opgemerkt dat het dier erg mager was, huidproblemen had, en vermoedelijk ziek was. De walvis wordt nu verder onderzocht in Nederland, door onderzoekers van de universiteit van Wageningen, de universiteit van Utrecht, en Naturalis. „Als universiteit Utrecht richten we ons op de doodsoorzaak”, zegt marien bioloog Lonneke IJsseldijk. „Naturalis neemt de schedel mee voor de eigen collectie. Wageningen focust zich op de maag en de darmen voor onderzoek naar het voedsel van de bultrug.” Als niemand geïnteresseerd is in de resten, wordt het lijf van de bultrug na onderzoek vernietigd.

Het was in eerste instantie niet zeker of het om hetzelfde dier ging, maar de stichting vergeleek beelden van de vin en staart van de walvis met die van het aangespoelde dier, en die blijken identiek. „Walvissen zijn als individu herkenbaar door bepaalde uiterlijke kenmerken. Zo ook deze bultrug. Op basis van onder andere staartfoto’s is de match gemaakt”.

Nieuws

menu