Bezorgdheid om minder zorgwoningen Boswijk Vlieland

Een impressie van de 'Boswijk'.

Een impressie van de 'Boswijk'. FOTO KWADRANTGROEP

Zorgbuurt Boswijk op Vlieland krijgt geen vier maar twee woningen voor eerstelijns verblijf (ELV).
Lees meer over
Vlieland

De nieuwbouw van Boswijk, die het oude zorgcentrum Uiterton vervangt, vordert gestaag. De gemeente investeert ruim 17 miljoen euro in het complex en KwadrantGroep verzorgt de hulpverlening. Medio 2022 moet alles gereed zijn. Er zijn dan 36 seniorenwoningen en zeven ‘zorgstudio’s’ voor mensen met een zware zorgvraag.

'Niet bouwen voor leegstand'

Eerst zouden vier woningen worden ingericht voor eerstelijns verblijf, waar 24-uurs zorg kan worden verleend. Nader onderzoek van KwadrantGroep toont volgens wethouder Elsje de Ruijter aan dat ‘op dit moment en de nabije toekomst’, twee ELV-bedden volstaan. Door nu toch vier woningen in te richten bestaat de mogelijkheid dat woningen niet worden gebruikt. ,,We moeten niet bouwen voor leegstand. Als gemeente investeren wij in stenen en nemen wij dus een risico.’’ 

In de raad werd vorige week niet enthousiast gereageerd op de aanpassing. Volgens Henk Veerdig (Lijst Fier) wordt te veel naar de marktwerking gekeken. Met Boswijk beoogt de gemeente dat inwoners hun leven lang op het eiland kunnen blijven wonen. Hij steunde een motie van Algemeen Belang Vlieland om de woningen in elk geval technisch geschikt te maken voor het geval op termijn toch vier bedden nodig zijn.

Volgens Gerard Pelgrim (GroenWit) is zo’n investering ‘peanuts’ in vergelijking tot een later moment. De motie kreeg een nipte meerderheid, nadat het collegevoorstel om twee woningen ELV-geschikt te maken met 5 tegen 4 was aangenomen.