Vlieland verzuimde inwonerslijst op te schonen: bevolking minder sterk gegroeid dan vermeld

Opening van het nieuwe dorpshuis in de Boswijk op Vlieland, half september 2022.

Opening van het nieuwe dorpshuis in de Boswijk op Vlieland, half september 2022. Foto: Dirk Bruin

De bevolking op Vlieland is vorig jaar niet zo sterk gegroeid als kort na de jaarwisseling is gemeld. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek groeide het inwonertal op het eiland met ruim 8 procent, maar in werkelijkheid was dat een stuk minder.
Lees meer over
Vlieland

Wethouder Roel de Jong zei deze week tegen de gemeenteraad dat mensen die zijn vertrokken nog niet waren uitgeschreven. ,,Normaal schonen we die lijst op voor de jaarwisseling, maar dat hadden we nog niet gedaan.”

Na opschoning van de lijst van ingezetenen bleken 35 inwoners vorig jaar het eiland te hebben verlaten. Vlieland groeide derhalve niet met 87, maar met 52 inwoners. Vlieland is daarmee nog altijd één van de gemeenten die in 2022 relatief het hardst gegroeid is, maar staat niet meer bovenaan die lijst. Dat is Schiermonnikoog.

‘Het woningprobleem wordt alleen maar groter’

De Jong verklaarde de bevolkingsgroei door de oplevering van de Boswijk, die senioren met een band met Vlieland naar het eiland heeft getrokken. Raadslid Dick Visser (Nieuw Liberaal Vlieland) maakt zich zorgen over de bevolkingsaanwas. ,,Het woningprobleem wordt alleen maar groter.” Cruciale functies kunnen spoedig niet meer bezet worden, omdat er geen huis is voor deze mensen, vreest hij. ,,Het is een enorm probleem.”