27 mensen willen burgemeester van Vlieland worden: 14 vrouwen en 13 mannen

Een cranberryveldje bij de Ooster Vallei op Vlieland is een van de favoriete plekjes van Tineke Schokker.

Een cranberryveldje bij de Ooster Vallei op Vlieland is een van de favoriete plekjes van Tineke Schokker. Foto: Anke Bruin

27 mensen hebben gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Vlieland. 14 vrouwen en 13 mannen meldden zich om het stokje per mei van Tineke Schokker over te nemen.
Lees meer over
Vlieland

Twee van de sollicitanten zijn jonger dan 40 jaar, vier zijn tussen de 40 en 50 jaar oud, 14 tussen de 50 en 60 en zeven zijn ouder dan 60 jaar. Van hen zijn 21 lid van een politieke partij, de andere kandidaten zijn partijloos.

Schokker neemt in mei afscheid als burgemeester. Ze was ruim twee jaar waarnemend en ruim drie jaar kroonbenoemde burgemeester van het eiland.

De vertrouwenscommissie heeft met de commissaris van de Koning Arno Brok de sollicitanten besproken en is in goed overleg tot een gemeenschappelijke conclusie gekomen over een selectie uit de kandidaten. De vertrouwenscommissie krijgt alle sollicitatiebrieven te zien, zal met de kandidaten spreken en verslag uitbrengen aan de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de ministerraad bekijken die aanbeveling en dragen die voor aan de koning. De koning benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester.