Zwembad in Burgum is waterschade weer te boven

Een meevaller voor De Wetterstins in Burgum. Zondag stond de machinekamer nog onderwater, maar vrijdag kan het zwembad alweer open.

De ondergelopen machinekamer afgelopen zondag.

De ondergelopen machinekamer afgelopen zondag. Eigen foto

Het zwembad in Burgum is met de schrik vrijgekomen. Dat vertelt Hein Mosselaar, die de machinekamer van De Wetterstins beheert. ,,Wy binne hiel bliid.’’

Na de hevige regenval van afgelopen zondag stond het water op sommige plekken in de kelder een halve meter hoog. Ook de machinekamer was ondergelopen.

De eigen dompelpompen konden het water niet meer aan. De brandweer en een boer uit de buurt schoten vervolgens te hulp, maar grote waterschade was onafwendbaar.

Doen de zwembadpompen het nog? Dat was maandag de vraag toen de deuren van het zwembad tijdelijk gesloten bleven. De hele dag werd gewerkt aan het herstel van de machinekamer.

Een onderhoudsbedrijf kwam langs en plaatste de zwembadpompen in een speciale oven. Nadat de pompen waren opgedroogd, zijn ze dinsdag weer teruggeplaatst. Toen was het een kwestie van twee dagen proefdraaien.

Woensdag werd langzaam duidelijk dat de chloor- en zuurwaardes in orde waren. Goed nieuws, want nieuwe zwembadpompen waren niet meer op voorraad. Veel had het dus niet gescheeld of de deuren waren nog weken langer dichtgebleven.

,,Dat soe skande wêze’’, zegt Hein Mosselaar. Want dat het zwembad ook tijdens de zomermaanden openblijft, daar is door de politiek niet lang geleden nog hard voor gestreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel