Voorlopig geen sloop voor actieve Centrale Burgum

De elektriciteitscentrale bij Burgum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De elektriciteitscentrale van Engie in Burgum gaat voorlopig niet tegen de vlakte. Hij is nog te belangrijk voor de stroomvoorziening.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Deze boodschap bracht wethouder Tytsy Willemsma donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De Centrale aan de Burgumer Mar is nog jaren nodig om de stabiliteit van het stroomnet in stand te houden, zo kreeg Willemsma maandag te horen van twee vertegenwoordigers van Engie.

Doordat er steeds meer wind- en zonne-energie komt, wordt het stroomnet alsmaar instabieler. De Centrale, die met gas elektriciteit opwekt, wordt gebruikt om dips in de stroomvoorziening op te vangen. Deze functie wint in deze tijd juist aan belang, aldus Engie. Het bedrijf heeft vorig jaar voor 1 miljoen euro onderhoud gepleegd aan het complex.

Engie is wel bereid om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden om recreanten in de buurt van de Centrale toegang te geven tot de Burgumer Mar. De PvdA in Tytsjerksteradiel, die de Centrale het liefst helemaal ziet verdwijnen, toonde zich verheugd over dit laatste.

Nieuws

menu