Vestiging dbieb in Hurdegaryp sluit deuren definitief

De bibliotheekvestiging in Hurdegaryp. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Inwoners van Hurdegaryp vreesden het al, maar nu is het definitief: de dbieb-vestiging in Hurdegaryp sluit per 1 januari 2021 de deuren.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Dit gebeurt om structurele bezuinigingen op het bibliotheekwerk in de gemeente op te kunnen vangen. Dbieb noemt het een „pijnlijke keuze”. „De bibliotheek is de meest openbare plek voor stad en dorp en sluiting zal door veel inwoners als een gemis worden ervaren.”

Naast de bezuinigingen speelt ook de vernieuwing van het bibliotheekwerk een rol. Van alleen het uitlenen van boeken is de bibliotheek een plaats geworden voor ontmoeting en inspiratie, zo schetst dbieb. De bibliotheek en het werk verplaatsen zich steeds meer naar scholen met bijvoorbeeld lessen leesbevordering en mediawijsheid en e-books worden populairder. Daarom heeft de bibliotheek besloten de activiteiten te controleren in Burgum en Gytsjerk.

De bibliotheek onderzoekt samen met Doarpsbelang Hurdegaryp nog wel de mogelijkheid voor het inrichten van een ontmoetingsplek in het dorp, waar ook boeken afgehaald kunnen worden. Ook kunnen de biebleden vanaf 1 januari gratis gebruik maken van een boekenbezorgservice.

Nieuws

menu