Stef Blok hakt knoop door: Vermilion mag langer winnen bij Burgum, maar geen nieuwe gasvelden aanboren

Foto ter illustratie. FOTO LOURENS LOOIJENGA

Gaswinner Vermilion mag tien jaar langer winnen uit de bestaande velden bij Burgum, heeft minister Stef Blok (Economische Zaken) besloten. Nieuwe velden aanboren staat de minister niet toe.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Het bedrijf wil de gaswinning rond Burgum verlengen tot 2050. De details van dit plan zijn nog niet bekend, maar via de gemeenten was de omvang al wel duidelijk geworden . Er zou ruim elf miljard kuub extra aardgas uit de grond moeten worden gehaald. Voor Friese begrippen is dat veel. De bodem zou nog 9 centimeter dalen, bovenop de 23 centimeter die al was vergund.

De vijf gemeenten waar de velden liggen (Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Leeuwarden, Smallingerland en Dantumadiel) waren tegen. Zij maakten ook al bekend dat toezichthouder SODM het plan te riskant vond , vooral vanwege gevolgen voor grond- en oppervlaktewater. Verder is ook daarover nog weinig bekend: het SODM wil het advies niet vrijgeven.

Minister Blok kondigt nu aan dat hij Vermilion gedeeltelijk tegemoet komt. De winning uit de huidige velden mag met negen jaar worden verlengd, tot en met 2030, maar er mogen geen nieuwe velden worden aangeboord.

Het is nog onduidelijk hoeveel aardgas Vermilion nu extra mag winnen van de ruim elf miljard kuub die is aangevraagd. Dat staat in de onderliggende stukken, die de minister vrijdag vrijgeeft.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu