Vallende sterren: hoe ontstaan ze en waar kun je ze (heel kort) zien?

Made from 15 light frames (captured with a SONY camera) by Starry Landscape Stacker 1.4.2.

Halverwege augustus bereikt de perseïdenzwerm het hoogtepunt. Ieder jaar is er daardoor veel kans om sterrenregens te zien. Dit jaar is dat in de nacht van maandag op dinsdag. Talloze meteoren tonen zich razendsnel als lichtende strepen. Maar let op, ze zijn dit keer maar kort te zien.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Hoe ontstaan ‘vallende sterren’?

De zwaartekracht trekt de meteoren aan en deze komen in de dampkring terecht. Door de snelheid waarmee de aarde beweegt, vallen de meteoren met een enorme vaart (met soms wel 60 kilometer per seconde) naar beneden en verbranden door wrijving met de luchtdeeltjes. Zo veranderen ze in een vurig spoor, een korte lichtflits langs het hemelgewelf.

Waar kan ik ze zien?

Het mooiste is een plek waar het heel donker is, zoals op het Aekingerzand, maar een onbewolkte donkere plek biedt mogelijk ook succes. In het Observeum in Burgum kun je sterren kijken onder begeleiding. De Burgumer sterrenwacht is maandag open vanaf 22:00 uur tot 1:00 uur om gezamenlijk te kijken naar de perseïdenmeteorenzwerm. Observeum adviseert om een tuinstoel mee te nemen.

Wat is er nog meer te zien?

Bij heldere hemel zijn de planeet Saturnus met zijn beroemde ringen, de maan en aan de westelijke hemel de helder oranjegele ster Arcturus zichtbaar.

Hoe groot is de kans dat ik iets zie?

De Perseïdenzwerm valt dit jaar niet heel gunstig volgens de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA). Tegen het einde van de nacht, zo rond 4:00 uur, zijn er de meeste te zien: zo’n 65 per uur. Probleem is alleen dat het al vroeg weer begint te schemeren, wat de zichtbaarheid minder maakt. Ook is de maan spelbreker. Doordat het bijna volle maan is, is het minder donker dan vorige jaren. Grootste kans om er veel te zien, heb je volgens NOVA tussen 3:00 en 4:00 uur.

Voor meer achtergronden en tips om de perseïden goed te zien lees ook: De komeet Swift-Tuttle raast langs de aarde, hier zijn zeven tips om alle vallende sterren niet te missen

Nieuws

Meest gelezen