VAKwerk Burgum staat binnenkort op straat

Joke Ket - ’t Wad

VAKwerk Burgum sluit eind deze maand de deuren en is dan dakloos. ,,We willen heel graag door, maar hebben geen pand”, zegt Joke Ket uit Hurdegaryp.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Ze runt VAKwerk samen met haar zussen Hanneke en Tineke Brugman; ook zij wonen in Hurdegaryp. In het pand krijgen zowel professionele als amateurkunstenaars de kans om hun werk te tonen en te verkopen. Na twee maanden krijgen andere kunstenaars en ambachtslieden de kans.

VAKwerk wil laagdrempelig zijn, voor zowel kunstenaars als het publiek. ,,We bieden kunstenaars een podium die in een galerie niet zo snel een kans krijgen.’’ Ket en haar zussen richten eveneens de exposities in. ,,En wij verdienen daar niets aan”, zegt Ket. Het publiek kan zo binnenlopen. Aan dat bezoek, zitten geen verplichtingen vast, benadrukt Ket. ,,Iedereen kan kijken en genieten van wat er staat. Alles kan en mag, niets moet hier.”

Het pand aan de Tjibbe Gearts-strjitte in Burgum wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. ,,Wij hebben er een paar jaar ingezeten en betaalden alleen licht, water en gas.” VAKwerk trekt het liefst weer onder die voorwaarden in een pand. ,,We zouden ook andere ‘rotte kiezen’ in de winkelstraten een tijdelijke invulling willen geven. Wij kunnen zo de kosten laag houden en er wordt op het pand gepast.”

Het liefst blijven de zussen in het centrum van Burgum. Maar als er plek is in andere dorpen, kan dat ook. ,,Het is toch prettig om ergens te zitten waar de loop in zit”, hebben ze ervaren. En ze betrekken het liefst panden in dorpen waar geen galeries zijn. ,,We willen daar niet mee concurreren”, zegt Ket.

Er hebben in de zes jaar dat VAKwerk in Burgum – waarvan twee jaar aan de Markt – heeft gezeten, zo’n tweehonderd kunstenaars werk tentoongesteld. VAKwerk is drie dagen in de week (woensdag, vrijdag en zaterdag) en elke laatste zondag van de maand geopend. Er komen wekelijks zo’n zestig mensen naar de kunst kijken.

Gesprekken met de gemeente Tytsjerksteradiel over een nieuwe locatie, hebben nog niets opgeleverd. ,,Gelukkig kunnen we onze spullen wel ergens opslaan, maar het liefst verhuizen we het naar een nieuw pand.”

Nieuws

menu