Tytsjerksteradiel vreest aardbevingen door nieuw plan gaswinning

FOTO PIXABAY

Tytsjerksteradiel zoekt naar mogelijkheden om het plan voor extra gaswinning bij Burgum te keren. De vrees is dat er aardbevingen komen.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Energiebedrijf Vermilion wil tot 2050 11,5 miljard kuub extra gas uit de grond halen bij Burgum. De bodemdaling zou daarmee op maximaal 32 centimeter kunnen uitkomen. Nog zorgwekkender is dat er ook aardbevingen kunnen ontstaan, die schade kunnen veroorzaken aan gebouwen.

De gemeenteraad kreeg donderdagavond informatie over het plan van twee eigen ambtenaren. Die vertelden dat Vermilion dieper wil boren, waardoor er een groter risico is op trillingen. De mogelijkheid bestaat dat er bevingen plaatsvinden met een magnitude van maximaal 3,8 op de schaal van Richter. De ambtenaren meldden dat de kans daarop volgens Vermilion kleiner dan 19 procent zou zijn.

Slochterenlaag

De bevingen kunnen zich voordoen doordat er ook in de zogenoemde Slochterenlaag wordt geboord. Onder Burgum liggen breuklijnen, aldus ambtenaar Johan Kok. Wanneer er spanningsverschil ontstaat, kunnen er trillingen voorkomen.

In Tytsjerksteradiel wordt al sinds 1974 gas gewonnen, maar van aardbevingen is tot nu toe geen sprake geweest. Bodemdaling is wel aan de orde. Volgens getoonde kaarten krijgt een groter gebied rondom Burgum hiermee te maken. Vooral ten noorden van het dorp. De buitenste ring, met 2 centimeter daling, loopt door Damwâld.

Waterschade

Voor Burgum dreigt ook waterschade, omdat de kades te laag worden om het water van het Prinses Margrietkanaal tegen te houden. Het riool zal mee zakken met de bodem en geen water meer kunnen lozen op de boezem. Dit vergt enorme investeringen in het riool van Burgum, Sumar en Eastermar.

Het college van Tytsjerksteradiel heeft al negatief geadviseerd richting de minister van Economische Zaken. Kok vertelde dat de gemeente ook een brief gestuurd heeft aan informateur Herman Tjeenk Willink. Verder trekt Tytsjerksteradiel samen op met onder andere de Vereniging van Friese Gemeenten en Wetterskip Fryslân.

Nieuws

Meest gelezen

menu