Tytsjerksteradiel bespaart energie: kantoren van 21 naar 20 graden

Het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel in Burgum.

Het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel in Burgum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Om energie te besparen is de temperatuur in de kantoren van het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel 1 graad naar beneden gegaan.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De thermostaat staat tegenwoordig op 20 graden, waar dit voorheen 21 graden was. Het is een van de manieren waarop de gemeente probeert het eigen energieverbruik te verkleinen. In november nam de raad een motie aan met deze opdracht.

Raadsleden en burgers hadden gemerkt dat er temperaturen van ruim boven de 20 graden heersten in het gemeentehuis. Zowel in de publiekshal als in de vergaderruimten was het nogal warm. ‘Niet meer passend in een tijd waarin iedereen wordt gevraagd te matigen’, zo stond in de motie.

Naden en kieren

Het college heeft vervolgens gekeken waar er energie bespaard kon worden. Behalve in de kantoren is ook in de gangen van het gemeentehuis de temperatuur omlaaggegaan. Daar is het inmiddels 19 graden in plaats van 21 graden. Naden en kieren worden afgedicht en er is voorlichting over het gebruik van de thermostaten en aanverwante zaken.

Daarnaast is de temperatuur in de gemeentelijke binnensportaccommodaties omlaaggegaan van 15 à 16 graden naar 14 graden. Bij zwembad Wetterstins in Burgum is de groepsdouche, waarbij twaalf douches tegelijk gaan stromen, uitgeschakeld buiten de tijden van de zwemlessen.

Gedimd

Er is over nagedacht om de ‘warmwaterdagen’ van de Wetterstins te laten vervallen. Op dinsdag en woensdag is het water 2 tot 4 graden warmer dan de rest van de week. Maar het college kiest er niet voor om hierop te besparen. Dit zou ten koste gaan van doelgroepen als ouderen en mensen met een beperking.

Het college heeft ook gekeken naar de openbare verlichting. Het schijnsel van veel lantaarnpalen is inmiddels gedimd, wat de gemeente ziet als een compromis tussen energiebesparing en veiligheid.