Thuis uit eten | Even rustig zitten voor bestelling bij De Pleats

Willen we friet of gebakken aardappelen? Misschien extra rauwkost, stoofperen, saus en uitjes? Online volop keuze bij De Pleats in Burgum.

De Pleats hoofdgerecht.

De Pleats hoofdgerecht.

Bij een afhaalmaaltijd – we wonen te ver af om het eten te laten bezorgen – kun je de bijgerechten in de Jamezzapp aangeven. Er is zoveel, daar moeten we even rustig voor zitten.

De disgenoot somt op uit welke vleesgerechten hij kan kiezen: schnitzel, kipsaté, kipfilet, runderhamburger, spareribs, hachee of een flat iron steak. Hij wil de steak, gesneden van het sukadestuk van het rund, proberen. Maar dan in combinatie met wokgarnalen en wokgroente. Het gerecht heet dan: Flat iron steak surf en turf.

Ook nog extra’s? Hij laat het bij de friet die er standaard bij wordt geserveerd. De vegetariër gaat voor de vegan curry madras. En we nemen ook een voor- en nagerecht.

Iets later dan het aangegeven tijdstip van 17.00 uur stap ik De Pleats binnen. Eigenaresse Geesje Duursma overhandigt de twee tassen met eten. Het geeft niet dat ik wat later ben, het eten is warm gehouden, zegt ze. Snel naar huis, veertien kilometer verderop.

Het wil niet echt wennen, dat mooi opgemaakte eten in bakjes. De runder- en bietencarpaccio eten uit plastic is niet aanlokkelijk. We kieperen het oneerbiedig op het bord. Gelukkig is de smaak er niet minder om. In een bekertje zit een zure dressing. Zou die over de beide gerechten kunnen? We nemen de proef op de som. Smaakt prima.

Het zuur is een goede tegenhanger van de zoete, dun gesneden rode bietjes met verkruimelde fêta, walnoten, bosuiringetjes en halve cherrytomaten. Hetzelfde geldt voor de rundercarpaccio met de geschaafde kaaskrullen en pijnboompitjes.

De steak is medium rare gebakken. ,,Heerlijk mals”, geniet de disgenoot. Helaas is de patat koud. ,,Wel lekker knapperig.” De gamba’s zijn op smaak, de wokgroente (paprika, tomaat, bleekselderij en bosui) idem.

Een curry madras komt oorspronkelijk uit India en mag pittig zijn, deze De Pleats-versie is erg mild en ietwat te zout. Ook prima, het is immers maar waar je van houdt. De kip is vervangen voor een vegetarische variant. Een flinke portie vleesvervangers, die deze eter niet zo lekker vindt. Een vegetarische curry (met paprika en broccoli) mag best boordevol groenten zitten, dan mis je het vlees echt niet.

De saus is weliswaar vol van smaak, maar ook vet. En waar is de kokos? De curry wordt geserveerd met droge gele, langkorrelige rijst en met wat sla en paprika. Het gerecht is zeker niet slecht, maar mist een beetje verfijning.

We sluiten af met drie nagerechten die we delen. De hangop met yuzu – citrusfruit uit het verre oosten – wordt geserveerd op een zandkorstdeeg. ,,Ik proef de yuzu wel”, zegt de tafelgenoot. ,,Beetje limoenachtig”, oordeelt hij.

De apfelstrudel moet eigenlijk even in de oven, zo luidt de instructie op de deksel van het aluminiumbakje. Omdat het slechts één dessert is, doen we dat niet. Beetje zonde van de stroom. Ook koud smaakt het taartje met de in een bakje bijgeleverde vanillesaus lekker. ,,Dit proeft naar bebogeen”, zegt de overkant van de eettafel. De karamel doet hem denken aan de pasta die hij als kind op brood smeerde.

Een smeuïge cheesecake op een stevige bodem die smaakt naar bastognekoekjes met verse slagroom als zoete herinnering aan je jeugd? Een mooi compliment toch?

depleats.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Eten & drinken
Hete Soep