Tent van 8 meter hoog rondom gevallen transformator bij Tytsjerk geplaatst

De tent in aanbouw rondom de gevallen transformator aan de Rustenburgerweg in Tytsjerk. Op de achtergrond is de zuidoostrand van het Leeuwarder bedrijventerrein De Hemrik te zien.

De tent in aanbouw rondom de gevallen transformator aan de Rustenburgerweg in Tytsjerk. Op de achtergrond is de zuidoostrand van het Leeuwarder bedrijventerrein De Hemrik te zien. Foto LC/Arodi Buitenwerf

Rondom de gevallen transformator langs de Rustenburgerweg in Tytsjerk staat sinds deze week een 8 meter hoge tent. Deze moet beschutting bieden tegen de weersomstandigheden.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De tent is zo groot, omdat er voldoende ruimte moet zijn voor de kraan die nodig is bij het demonteren van de 250 ton zware transformator, aldus woordvoerder Matthijs Coops van Tennet.

Waarschijnlijk wordt de transformator begin volgende week opengemaakt, waarna er olie afgezogen wordt. Daarna haalt recyclingbedrijf Interbaro hem in stukjes uit elkaar. De materialen worden met meerdere transporten afgevoerd. Het werk neemt ongeveer vier weken in beslag, aldus Coops.

De transformator viel op 7 september van een zelfrijdende trailer toen de grond onder het gewicht van het transport wegzakte. Hij was onderweg naar hoogspanningsstation Louwsmeer van netbeheerder Tennet in het buitengebied van Tytsjerk.