Te weinig docenten basisschool Burgum: collega's middelbare school springen bij

Middelbare school osg Singelland in Burgum. FOTO SINGELLAND BURGUM

Een ,,grandioos tekort’’ aan vervangende leraren nekt ook basisschool obs ‘t Partoer in Burgum. De oplossing komt uit onverwachte hoek: leerlingen van groep acht krijgen volgende week les van docenten van middelbare school osg Singelland in Burgum.

,,Als we dit niet doen, moet ik de leerlingen drie dagen naar huis sturen”, illustreert directeur Karel Beke van ‘t Partoer de ernst van de situatie. ,,Vaste leraren zitten ziek thuis of hebben een cursus en het aantal vervangers binnen onze scholenkoepel is miniem.”

En dus belde Beke vorige zomer al naar Singelland: of ze niet konden helpen wanneer hij echt met de handen in het haar zou zitten.

Voor het eerst probeert een school in het Noorden een dergelijke oplossing uit, in Rotterdam en Limburg wordt er al mee geëxperimenteerd.

Wennen aan het middelbaar

Bij Singelland beschouwden ze het in eerste plaats als een vriendendienst. ,,Maar toen we er wat verder over nadachten zagen we de voordelen”, legt Edith van ’t Wout, directeur van Singelland, uit. ,,Leerlingen kunnen alvast wennen en leraren krijgen vat op hoeveel basiskennis de toekomstige brugklassers al hebben.”

De achtste groepers krijgen lessen Nederlands, Engels, economie, aardrijkskunde, geschiedenis, muziek, lichamelijke oefening en burgerschap & maatschappijleer.

Ook de adviesgesprekken, waarin de middelbare schoolkeuze wordt besproken, vinden meteen maar plaats op Singelland.

Voor volgende week is het probleem opgelost, maar directeur Beke blijft de rest van het jaar aan het puzzelen. ,,Met regelmaat stuur ik groepen naar huis. Wat als ik straks niemand vind om tijdens een zwangerschap voor de klas te staan?”

Lees ook LC+ | In Bitgummole gingen kinderen vorige week de straat op om aandacht te vragen voor het lerarentekort

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel