Recordhoeveelheid regen: de regen in Sumar (113 mm) is de grootste etmaalhoeveelheid die ooit in Friesland is gemeten

Wateroverlast op camping Vakantiepark Bergumermeer in Sumar.

In het noordoosten van de provincie heeft het zondag in de vroege ochtenduren hevig geregend. Langzaam trekkende clusterbuien met onweer zorgden voor recordhoge neerslagsommen. De grootste etmaalhoeveelheid die tot vandaag in Friesland was gemeten bedroeg 110 millimeter op 31 augustus 2012 in Sint Annaparochie. Dat record is gesneuveld.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel
Dantumadiel
Noardeast-Fryslân

Het KNMI-meetpunt net ten oosten van Sumar kwam tot 113 millimeter en in Sumar-dorp werd door waarnemer Dirk Strijker 108 millimeter gemeten.

Het is niet uitgesloten dat er in die regio ergens nog meer neerslag is gevallen. Een cijfer van 143 millimeter te Kootstertille doet de ronde, maar blijft officieus zolang de meetomstandigheden niet bekend zijn. Etmaalsommen boven 100 millimeter worden in onze provincie bijna nooit gemeten. Het was nog maar de derde keer sinds het jaar 1900 dat dit zich hier voordeed. In Grou viel 101 mm op 30 juni 1997.

Lees ook | Met koffie en muntjes voor de wasdroger slaan campinggasten van Bergumermeer in Sumar zich door de extreme nattigheid

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Weer