Rechter: bedrijfssluiting dreigt voor nalatige boeren

FOTO ANP

Voor twee boeren uit Wâlterswâld en Sumar dreigt stillegging van hun bedrijf, als ze de omstandigheden waaronder ze hun vee houden niet verbeteren. Bij beide bedrijven constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op verschillende tijdstippen dat het met de hygiëne slecht gesteld was.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel
Noardeast-Fryslân

Economisch politierechter Klaas Bunk bepaalde dat het bedrijf van een boer uit Walterswâld drie maanden op slot gaat als de man bij een volgende controle van de NVWA zijn zaken niet op orde heeft. De NVWA constateerde op 23 mei 2018 dat een groot aantal runderen op vervuilde plekken stond. Bij een hernieuwde controle, een week later, was de situatie nauwelijks verbeterd.

Genoeg plannen

Toen de NVWA in februari 2019 opnieuw controleerde, was het nog steeds niet goed. Begin dit jaar waren de omstandigheden nog altijd niet zoals ze hoorden te zijn. Bunk had de indruk dat het de boer boven het hoofd groeide, het bedrijf draait feitelijk alleen op hem. De boer had volgens eigen zeggen plannen genoeg, hij wilde een nieuwe stal bouwen maar door de aangepaste fosfaatregeling viel alles in duigen.

Volgens advocaat Piet Sipma probeert de man de veestapel terug te dringen. ,,Zodat hij het nog kan behappen.’’ De rechter bepaalde dat het bedrijf drie maanden dicht gaat als de situatie bij een volgende controle nog steeds niet door de beugel kan.

Het bedrijf van een 68-jarige boer uit Sumar gaat een half jaar op slot als de NVWA bij een nieuwe controle weer onvolkomenheden constateert.

Meerdere overtredingen

De boer kreeg de controleurs eind oktober vorig jaar en in maart van dit jaar op bezoek. Ook op zijn bedrijf stonden runderen in teveel mest en was er geen droge ligplaats voor de beesten beschikbaar. Verder was er een pony met een ingesleten halster, hadden 21 schapen geen oormerk en waren zes kadavers niet tijdig aangemeld bij Rendac. De boer vond zelf dat hij niks verkeerd had gedaan. Daar dacht officier van justitie Loes van Kooten toch anders over.

,,U bent hartstikke eigenwijs, u denkt dat u het goed doet maar dat is niet zo. Als er niet iets verandert, gaat er iets veranderen met uw bedrijf”, dreigde Van Kooten. Zij eiste een onvoorwaardelijke stillegging van het bedrijf van drie maanden. Dat ging de rechter net iets te ver. Bunk maakte er een voorwaardelijke stillegging van een half jaar van, met een proeftijd van drie jaar. ,,Als het weer fout gaat wordt uw hele bedrijf gedurende zes maanden stilgelegd”, waarschuwde de rechter.

Nieuws

Meest gelezen