Rechter: Tytsjerksteradiel in de fout met verplichten regenwatersystemen

FOTO PIXABAY

De rechter heeft bepaald dat Tytsjerksteradiel de fout in is gegaan door regenwatersystemen verplicht te stellen.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Wie tussen 2009 en 2018 een vrije kavel kocht in Tytsjerksteradiel moest een regenwatersysteem afnemen en dat zelf betalen.

Regen werd opgevangen en via buizen naar een ondergrondse tank geleid. Vervolgens werd het gebruikt voor het toilet en de buitenkraan. De gemeente koos hiervoor vanwege het milieu en om water te besparen.

Er ontstond onvrede over de systemen, doordat ze geplaagd werden door storingen. Ook zou de gemeente ten onrechte hebben gesuggereerd dat de investering zichzelf terug zou verdienen. Vorig jaar kwam de vraag op of de gemeente de systemen überhaupt verplicht had mogen stellen.

Strop maximaal 1,7 miljoen euro

Bij de gemeente sloeg over die laatste vraag de twijfel ook toe. Het bleek lastig om juridisch duidelijkheid te krijgen. Twee bezitters van regenwatersystemen werden uitgenodigd om een proces tegen de gemeente aan te spannen om een antwoord te forceren.

De rechtbank in Leeuwarden deed woensdag uitspraak en oordeelde dat de gemeente haar boekje te buiten was gegaan. De verplichting om een regenwatersysteem te kopen ging uit boven de bepalingen in het Bouwbesluit en dat mag niet. De rechter veroordeelde de gemeente tot het terugbetalen van de kosten. Beide bezitters krijgen zo’n 5500 euro op hun rekening.

In totaal hebben zo’n 175 huishoudens het systeem gekocht. De gemeente berekende vorig jaar dat de strop maximaal 1,7 miljoen euro kan bedragen. Of dat werkelijk de schade wordt, moet nog blijken. De uitspraak wordt eerst nader bekeken.

Nieuws

menu