Rechtbank: wraak met pijpbommen in Drogeham en Kootstertille was 'terreur'

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 31-jarige man uit Burgum die verantwoordelijk is geweest voor twee ontploffingen met pijpbommen en drie brandstichtingen, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vijf jaar cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De twee ontploffingen vonden plaats in december 2018 bij een woning in Drogeham en een half jaar later in Kootstertille, waar de Burgumer had geprobeerd een auto op te blazen. De woning in Drogeham raakte zwaar beschadigd door de bom, de ramen sprongen uit de sponningen en tussen de muren en het plafond waren kieren ontstaan. De man had een pijp gevuld met kruit uit zware vuurwerkbommen (Cobra’s).

De bom was bestemd voor iemand die problemen zou hebben gemaakt met de vrienden van de man. Diegene, zo bleek later, woonde ergens anders. In juni en december vorig jaar had hij in Surhuisterveen en Drachten tot drie keer toe auto’s in brand gestoken. Weer was de man uit op wraak: de eigenaren van de auto’s, twee vrouwen, zouden de politie hebben verteld dat hij in drugs dealde.

Een van de vrouwen zag haar auto tot twee keer toe in vlammen opgaan. De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij uit wraak en „louter uit zelfzuchtige motieven” had gehandeld. De rechtbank merkte de brandstichtingen en de ontploffingen aan als „een vorm van terreur”. De man maakte zich ook nog schuldig aan twee inbraakpogingen en drugsbezit. De man was verslaafd aan GHB en ketamine.

Net als de officier van justitie passeerde de rechtbank het advies van een psycholoog en de reclassering om de man naar een verslavingskliniek te sturen. Dan zou een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd moeten worden. Bij een celstraf die langer is dan vier jaar is het volgens de wet niet mogelijk om een deel voorwaardelijk op te leggen. Vanwege de ernst van de feiten zag de rechtbank „geen ruimte” voor een deels voorwaardelijke straf.

Nieuws

menu