Provincie schrapt dit jaar proef met snelvaren op de Burgumer Mar

Snelvaren op het Bergummermeer bij Burgum. Tom en Lars Eybergen hangen samen  achter een speedboot samen met Mark Mekkelhof . FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Snelvaren op het Bergummermeer bij Burgum. Tom en Lars Eybergen hangen samen achter een speedboot samen met Mark Mekkelhof . FOTO: MARCEL VAN KAMMEN Foto: marcel van kammen

De proef met snelvaren op de Burgumer Mar gaat in 2020 niet door. Dat heeft de provincie Fryslân besloten, vooruitlopend op een uitspraak van de rechter.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Deze uitspraak was al verwacht, maar werd door de coronacrisis vertraagd. Als er toch een positieve uitspraak volgt, dan kan de proef in 2021 weer verdergaan, stelt de provincie.

„Door het nu uit te stellen ontstaat er in ieder geval duidelijkheid voor de omgeving. We hopen dat de proef in 2021 wel door kan gaan”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Ze wijst erop dat Provinciale Staten hebben gevraagd om een proef van twee jaar.

Door corona geen realistisch beeld

Een andere reden om de proef met een jaar uit te stellen is volgens de provincie de coronacrisis. De verwachting is dat het vaarseizoen anders dan anders zal verlopen, dus is 2021 wellicht een beter jaar om een realistisch beeld te krijgen van de effecten van snelvaren.

Een deel van de Burgumer Mar is in juni 2019 aangewezen als snelvaargebied. De opzet van de proef was om gedurende twee jaar het snelvaren van 15 juni tot en met 15 september toe te staan. Het was de bedoeling dat vervolgens het effect op de omgeving en de natuur werd onderzocht.

De rechter legde proef vorig jaar echter al na een maand stil, vanwege de mogelijk verstoring van de natuur. Het is dus nog wachten op de definitieve uitspraak van de rechter, maar de provincie heeft zich voor dit jaar al teruggetrokken.