Plassen mag bij De Pleats in Burgum, ondanks coronamaatregelen

Foto Pixabay

Coronamaatregelen of niet, restaurant en partycentrum De Pleats in Burgum heeft zijn deuren weer opengesteld voor mensen met hoge nood.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Uitbater Eelke Duursma ziet aan iemands houding vaak al wat er aan de hand is: hij of zij moet heel nodig naar de wc. En bij De Pleats doen ze daar normaal gesproken niet moeilijk over. Maar sinds de horeca als gevolg van de coronamaatregelen gesloten is, mag Duursma een passant met een volle blaas niet langer binnenlaten.

In de zomer plaatste Tytsjerksteradiel een mobiel toilet op de Markt in Burgum, omdat het registreren van plassende voorbijgangers de horeca veel extra werk bezorgde. Maar na een evaluatie in september bleek dat er geen animo was voor verlenging van de dienst. Noch de gemeente, noch de ondernemers wilden opdraaien voor de kosten ervan.

Consumptie niet verplicht

Sinds de horeca op 14 oktober weer voor langere tijd verplicht op slot ging, hebben mensen met hoge nood een probleem. Volgens Duursma biedt maar 20 procent van de winkels klanten de gelegenheid naar het toilet te gaan. Vind zo’n winkel maar eens als er grote haast bij is.

Omdat De Pleats bekendstaat als adres waar een sanitaire stop altijd mag – dankjewel is voldoende, consumptie niet verplicht – en de zaak wel open is voor afhaalmaaltijden, staan er nog geregeld zenuwachtige mensen voor de deur.

‘Konfrontaasje’

Duursma kan het niet langer over zijn hart verkrijgen ze ‘nee’ te verkopen. ,,Dat is sa sneu foar dy minsken.’’ Bovendien zijn er mensen die om medische redenen vaker dan een ander naar de wc moeten.

De horecaman wacht af hoe de veiligheidsregio reageert. ,,Dy konfrontaasje gean ik oan.’’ De gemeente laat weten een openbaar toilet niet als een gemeentelijke taak te zien. Dat De Pleats nu de wc’s toch openstelt, is ,,harren eigen ferantwurdlikheid’’.

Nieuws

menu