Onbeantwoorde liefde lijkt aanzet tot drama Mûnein

Bewaking bij het huis aan de Mounewei in Mûnein na de dodelijke steekpartij . FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Een niet beantwoorde liefde lijkt de reden tot het bloedbad zaterdagavond in Mûnein. Dat kostte het leven aan een 44-jarige man uit Almere.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Deze Walter Könemann was op bezoek bij zijn 38-jarige maat. Deze kameraad is van origine een Amsterdammer. Bijna een jaar geleden kwam hij met zijn Bulgaarse vriendin en haar twee dochters aan de Mounewei in Mûnein wonen. De familie streek neer in het hoekhuis van de voormalige melkboer.

Het gezin kreeg geregeld bezoek van een 27-jarige buurtgenoot, zo zagen Mûneiners. Deze man, woonachtig in een seniorenwoning aan de overkant van de straat, zou zijn zinnen hebben gezet op de oudste dochter van de vrouw. Omdat de liefde niet wederzijds zou zijn geweest, zou de man teleurgesteld zijn afgedropen.

Hij ging naar zijn huis en zou omstreeks zevenen met een mes zijn teruggekomen. Hij zou meermalen op de 38-jarige hebben ingestoken. De 44-jarige Könemann kwam tussenbeide, maar dat werd hem fataal. Hij werd in zijn hals geraakt en stierf ter plaatse.

Hond in de hal

De 38-jarige vluchtte vervolgens in doodsnood naar buiten en zocht hulp bij zijn buren van twee deuren verderop. Buurtbewoners zagen de bebloede man op het trottoir rennen. ,,Syn hiele holle siet derûnder.’’ Ze hadden binnen wel gestommel gehoord, maar gingen ervan uit dat er iemand van de trap was gevallen. Een steekpartij, nee, dat hadden ze niet kunnen bedenken.

De 27-jarige man, die van de aanval op de 38-jarige wordt beticht, had zijn hond bij zich. Hij liet zijn viervoeter bij het gezin achter in de hal, sloot vervolgens de deur en ging daarna naar buiten. Daar werd hij voor de ogen van buurtbewoners door de politie tegen de grond gewerkt en gearresteerd. Volgens hen was hij toen vrij rustig.

Hulpdiensten hadden toen al bezit genomen van de straat. Tot diep in de nacht deden mensen in witte pakken onderzoek in de straat. De volgende dag weer. Ook maandag nog werden een paar huizen bewaakt.

Buiten levensgevaar

Dorpsbelang Mûnein-Readtsjerk is bereid steun te verlenen aan dorpgenoten die daar behoefte aan hebben. Maar daartoe heeft het bestuur nog geen signalen opgevangen, aldus voorzitter Uitzen de Vries. ,,Foar de measten binne dit ûnbekende minsken, se komme earne oars wei.’’

De 38-jarige import-Mûneiner maakt het naar omstandigheden goed. Hij verkeert buiten levensgevaar. Zijn vriendin en haar kinderen verblijven elders.

De 27-jarige man zit vast. Hij woonde sinds vier jaar in het dorp. De man is afkomstig van Aruba en volgde aan het Friesland College een mbo-opleiding tot begeleider van gehandicapten. Hij was van plan met diploma terug te keren naar het eiland, liet hij eens aan een buur weten. Hij voetbalde bij Trynwâlden.

Zwaar met lockdown

Het dodelijke slachtoffer Könemann had het lastig tijdens de intelligente lockdown in coronatijd, zo valt op te maken uit zijn Facebookpagina. Hij miste zijn dagelijkse praatjes en zag het social medium als manier om contact met de buitenwereld te houden.

Hij deelde wijsheden met zijn volgers. Op 4 juni plaatste hij zijn laatste: ,,Do you know what I really like to see go viral? Basic human decency.’’

Nieuws

menu