Observeum Burgum snel volgeboekt bij zonsverduistering in coronatijd

De gedeeltelijke zonsverduistering was donderdag rond het middaguur duidelijk te zien via de telescopen van het Observeum in Burgum. Foto: Jilmer Postma

De gedeeltelijke zonsverduistering was donderdag rond het middaguur duidelijk te zien via de telescopen van het Observeum in Burgum.

,,Der wie gjin bewolking en de moanne skode hiel moai foar de râne fan ’e sinne del’’, vertelt pr-coördinator Tones Meijer. Met het blote oog was er niets van te merken, maar met een telescoop of een speciaal brilletje was het goed te volgen.

 

Met twintig gasten en tien vrijwilligers was het Observeum volgeboekt, omdat de capaciteit vanwege de coronamaatregelen beperkt is. Het Observeum moest verschillende belangstellenden teleurstellen. Onder de mensen die wel een toegangsbewijs bemachtigden waren vakantiegangers uit Brabant, maar ook Lemsters en Jousters die best een eindje wilden rijden voor het natuurverschijnsel.

Poetsdoeken

Zij konden via telescopen met speciale filters naar de gedeeltelijke zonsverduistering kijken. Die mochten ze om de beurt gebruiken, met een mondkapje op, waarbij het de bedoeling was de ze de apparatuur niet aanraakten. Voor het geval dat toch gebeurde, stonden er vrijwilligers met poetsdoeken klaar. Verder konden de bezoekers een brilletje aanschaffen waardoor ze naar de hemellichamen konden kijken. Ze kregen er uitleg bij van vrijwilliger Hans Molema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Instagram