Niets meer vernomen van wolf Alde Feanen

Een pas geïnstalleerde wildcamera van It Fryske Gea legde op 5 januari een langslopende wolf vast. FOTO IT FRYSKE GEA

Van de wolf die zich op 5 januari kort vertoonde voor een wildcamera van It Fryske Gea in De Alde Feanen is ondanks uitvoerig onderzoek geen enkel spoor meer gevonden.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Dat meldt BIJ12, de organisatie die in Nederland meldingen over wolven afhandelt, in haar jongste kwartaalrapport dat de periode van 30 oktober tot 31 januari bestrijkt. ‘Een verklaring voor de afwezigheid van sporen zou kunnen zijn dat deze wolf op zwerftocht is en verkent of er al sprake is van een territorium van een andere wolf. Een vreemde wolf wordt in een territorium vaak niet gedoogd. Daarom beweegt een rondtrekkende wolf zich uiterst voorzichtig door het landschap’, rapporteert BIJ12.

In Noord-Nederland zijn het afgelopen kwartaal geen meldingen van wolvenschade aan vee geregistreerd. Het laatste Friese geval dateert van 7 juli, toen in Oldeberkoop acht schapen ten prooi vielen aan een wolf die volgens de laatste meldingen is teruggekeerd naar Duitsland. Drie recente schadegevallen in Drenthe en Groningen (ten koste van acht schapen) zijn toe te schrijven aan honden. De dood van een alpaca in het Drentse Holsloot komt op het conto van een vos.

De wolvin die op 6 maart werd doodgereden op de N224 bij Ede bleek drachtig te zijn. Er zijn bij sectie acht ingenestelde embryo’s aangetroffen. Het dier was waarschijnlijk een in 2019 geboren dochter van het wolvenpaar op de Noordelijke Veluwe. Dat vormt de basis van de roedel die het dichtst bij Friesland leeft.

Nieuws

Meest gelezen