Moordverdachte uit Mûnein steekt medegedetineerde neer, advocaat wil behandeling in kliniek

De Mounewei in Mûnein na het incident. FOTO LC

De 27-jarige man uit Mûnein die ervan wordt verdacht een man te hebben doodgestoken en een andere man dodelijk te hebben verwond, wordt inmiddels verdacht van een derde delict.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De man uit Mûnein stak een medegevangene meerdere malen met een afgeslepen pen in het hoofd. 

Dit gebeurde twee weken geleden op de zorgafdeling van de penitentiaire inrichting, zo bleek dinsdagmiddag tijdens de pro-formazitting in Leeuwarden.

De man zit sindsdien in ‘boeienregime’ en keek via een videoverbinding mee met de handen op de rug. Hij was op de zorgafdeling beland, omdat hij sinds de dodelijke steekpartij in Mûnein met psychische problemen kampt. 

Volgens zijn raadsman Rob Jan Pardijs lijdt de man aan ptss als gevolg van het drama dat zich op 6 juni 2020 voltrok. Zo deed hij tijdens zijn detentie onder meer een zelfmoordpoging en heeft hij angststoornissen.

Bij de steekpartij in Mûnein kwam de 44-jarige Walter Könemann uit Almere om het leven. Könemann was enkele dagen bij een 38-jarige maat in Mûnein op bezoek om hem te helpen bij het klussen. 

De kameraad, een Amsterdammer, was een jaar eerder met zijn vriendin en haar twee dochters in het huis van de voormalige melkboer aan de Mounewei komen wonen.

'Men zou het niet snappen als u na zo’n ernstig feit weer op straat staat'

De 27-jarige verdachte was verliefd op een van de dochters van zijn overburen, alleen bleek de liefde niet wederzijds. 

De betreffende avond kwam hij om tien over zeven naar het gezin toe. Hij had een baksteen en een mes bij zich. ,,Ik ga niet praten’’, zei hij. En: ,,Sorry, ik kan niet anders.’’ Op de bovenverdieping stak hij tientallen malen op de 38-jarige man in. 

Bij hem werden ,,36 letsels’’ geconstateerd. Könemann kwam tussenbeide en werd dodelijk in de hals geraakt. De 38-jarige wist met bebloed bovenlichaam naar buren te vluchten om hulp te halen. 

De lezing van de verdachte staat overigens haaks op die van het slachtoffer en getuigen. Hij zou uit noodweer hebben gehandeld.

Advocaat Pardijs vroeg de rechter zijn cliënt te schorsen om hem een behandeling te kunnen laten ondergaan in een kliniek. ,,Het zou fijn zijn dat ik een behandeling krijg in plaats van boeien en isolatie’’, lichtte de 27-jarige toe. 

De rechter wees dit verzoek af. ,,Men zou het niet snappen als u na zo’n ernstig feit weer op straat staat’’, sprak hij tot de verdachte. De man moet volgens hem het forensisch traject volgen en hoort niet thuis in een reguliere kliniek.

Daarnaast bestaat het gevaar op herhaling. Hij heeft zich in de gevangenis inmiddels opnieuw schuldig gemaakt aan een steekincident. 

Nieuws

menu