Monument voor accordeonspeler en muziekleraar Marten Brouwer (1915-1963) in Gytsjerk

Kunstenaar Oene van der Veen werkt aan het monument voor accordeonspeler Marten Brouwer (1915-1963). FOTO DOARPSBELANG GYTSJERK

In het winkelcentrum van Gytsjerk is een nieuw kunstwerk opgericht als monument voor oud-dorpsgenoot Marten Brouwer (1915-1963).
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Brouwer was een accordeonspeler en hij richtte in 1946 een muziekschool op in het hok achter zijn huis aan de Nieuwe Straatweg in Gytsjerk. Algauw ontstonden er dependances tot buiten Friesland en ook orkesten. Brouwer wist duizenden mensen te inspireren. Hij overleed in 1963 op 47-jarige leeftijd.

‘Ryk troch musyk’

In opdracht van Doarpsbelang Gytsjerk heeft kunstenaar en tevens dorpsgenoot Oene van der Veen een beeld ontworpen. Hij liet zich daarbij inspireren door een foto uit 1943, waarop Brouwer lesgeeft aan een groepje kinderen. Het beeld, getiteld ‘Ryk troch musyk’ , is in brons uitgevoerd.

Zaterdag om 15.00 uur wordt het onthuld bij de oude boom in het winkelcentrum van Gytsjerk. Het in 1955 opgerichte ‘Brouwer’s Akkordeonorkest’ , dat nog steeds bestaat, zal bij deze gelegenheid een optreden verzorgen.

Nieuws

menu