Man uit Mûnein, verdacht van moord en poging tot moord, voor de rechter

De Mounewei in Mûnein na het incident. FOTO LC

Een inwoner van Mûnein (27) staat dinsdag terecht vanwege de steekpartij, die het leven kostte aan een man uit Almere (44). Diens 38-jarige maat uit Mûnein raakte daarbij gewond.

Het dodelijke slachtoffer, Walter Könemann (44) uit Almere, werd in de hals geraakt toen hij de aanvaller probeerde te overmeesteren.

Wat was er gebeurd?

De inwoner van Almere was die zesde juni bij de 38-jarige man in Mûnein op bezoek en kwam tussenbeide toen de 27-jarige overbuurman meerdere malen naar deze maat uithaalde met een mes. De 38-jarige man liep verwondingen op aan zijn hals, been en arm.

De 27-jarige zou zijn zinnen hebben gezet op de stiefdochter van de 38-jarige man, alleen bleek de liefde niet wederzijds. Nadat hij eerder teleurgesteld was afgedropen, keerde hij naar de hoekwoning terug met het steekwapen.

Lees ook | Onbeantwoorde liefde lijkt aanzet tot drama Mûnein

De 38-jarige man, van origine een Amsterdammer, was een jaar eerder met zijn vriendin en haar twee dochters in het huis van de voormalige melkboer aan de Mounewei komen wonen.

Terwijl hij in doodsnood het huis uit vluchtte en hulp zocht bij buren, liet zijn belager zijn hond, die hij ten tijde van de aanval bij zich had, achter in het huis van de 38-jarige. Hij sloot de deur en werd vervolgens buiten door inmiddels gewaarschuwde politiemensen gearresteerd.

Buurtbewoners hadden hun bebloede buurman op het trottoir zien rennen. ,,Syn hiele holle siet derûnder.’’

Wie is de verdachte?

De verdachte is afkomstig van Aruba en verhuisde ruim vier jaar geleden naar Mûnein. Hij volgde aan het Friesland College een mbo-opleiding tot begeleider van gehandicapten. Hij was van plan met diploma terug te keren naar het eiland. Hij voetbalde bij Trynwâlden.

Wat is de verdachte ten laste gelegd?

Hem is moord (op de 44-jarige Könemann) en poging tot moord (op de 38-jarige man uit Mûnein) ten laste gelegd. Het is een pro-formazitting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Politie en justitie