Man (31) uit Burgum die bommen op woning en auto gooide was uit op wraak

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 31-jarige man uit Burgum was uit op wraak toen hij met een pijpbom een woning en een auto zwaar beschadigde. „Dan heb je het in feite over terreur”, stelde officier van justitie Roelof de Graaf maandag bij de rechtbank. Hij eiste vijf jaar cel.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De man moest zich maandag voor een reeks serieuze strafbare feiten verantwoorden: drie brandstichtingen, drugsbezit en twee inbraakpogingen. De bomaanslagen sprongen eruit: eind 2018 had hij in Drogeham een bom naar een woning gegooid. De bewoner zou problemen hebben gemaakt met zijn vrienden.

De bom, gevuld met kruit uit zware vuurwerkbommen (Cobra’s), richtte enorm veel schade aan. De ramen sprongen uit de sponningen, de pui van de woning raakte ontzet en fragmenten van de bom werden teruggevonden in het keukenplafond. Later bleek dat het de verkeerde woning was.

De tweede ontploffing was een half jaar later. In de Klaproas-strjitte in Kootstertille werd een VW Golf zwaar beschadigd door een explosie. Weer was er een pijpbom gebruikt, deze keer gevuld met kruit van sterretjes. De Burgumer was er wel bij geweest, maar iemand anders zou de bom hebben gegooid. De eigenaar van de auto was volgens hem de nieuwe vriend van de ex van de bomgooier.

Auto’s in brand gestoken

Vervolgens had hij in juni en december vorig jaar tot drie keer toe auto’s in brand gestoken. Weer zat er een element van vergelding in: hij wilde wraak nemen op de eigenaren van de voertuigen, twee vrouwen die bij de politie zouden hebben verklaard dat hij in drugs handelde. Na een inval van de politie was hij zijn woning kwijtgeraakt. „Ik had zoiets van: jullie pakken mijn veilige basis af, dan pak ik ook iets van jullie af”.

Een van de vrouwen was tot twee keer toe doelwit. Eerst werd haar auto op 25 juni in Surhuisterveen in brand gestoken. Een half jaar later (de vrouw woonde inmiddels in Drachten) ging haar nieuwe auto in de brand. De verdachte was zwaar drugsverslaafd.

Volgens een gedragsdeskundige was hij verminderd toerekeningsvatbaar. Daar was de officier het niet mee eens. De deskundige had alleen over de brandstichtingen gesproken, niet over de bomaanslagen. De officier neigde naar volledige toerekeningsvatbaarheid. De man kan in principe terecht in een verslavingskliniek, waar hij al twee keer eerder opgenomen is geweest. De officier ontkende niet dat de man hulp nodig heeft. „Maar hij zal eerst afgestraft moeten worden, de feiten zijn te ernstig”, aldus De Graaf.

De rechtbank doet op 28 december uitspraak.

Nieuws

menu