Loods met 600 zonnepanelen en woonhuis verwoest door felle brand bij Van der Wal Hout Noardburgum: 'It sil je bedriuw mar wêze'

Bij de grote brand bij Van der Wal Hout in Noardburgum is een grote loods van 40 bij 100 meter verloren gegaan. Ook het naastgelegen woonhuis van de eigenaren uitgebrand.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Op het dak van de loods lagen volgens de brandweer ongeveer 600 zonnepanelen. Anderen zeggen dat op het dak meer dan 1500 panelen lagen. Of de brand daardoor zo fel is geweest, wordt nog onderzocht. Bij de brand zijn er metalen en zoutstoffen vrijgekomen die in de omgeving zullen neerslaan. De wind staat wel gunstig, aldus de brandweer.

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel is flink geschrokken van de brand in zijn gemeente. ,,It sil je bedriuw mar wêze. Sy ha sa’n moai bedriuw, hout is tsjinwurdich hartstikke goeie hannel. Der komt in rare tiid oan foar de eigeners.’’

Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Volgens Gebben is dat mede te danken aan het kordate optreden van eigenaresse Akkelien van der Wal. Medewerkers waren bezig met het blussen van de brand, toen zij riep dat ze naar buiten moesten omdat het veel te gevaarlijk was. ,,Dat is goed, want it hie ek hiel oars ôfrinne kind.’’ De houthandel levert hout door heel Nederland aan bedrijven en particulieren.

Nieuws

Meest gelezen