Huilende babypop in kledingcontainer zet hulpdiensten aan het werk: 'It like wol in klûs'

Een ‘huilende baby’ in een kledingcontainer bleek een speelgoedpop te zijn. FOTO NOORDERNIEUWS

Commotie rond een kledingcontainer in Gytsjerk, zondagavond. Er leek een huilende baby in te zitten.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Iemand die een zak kleren in de container aan de Trynwâldsterdyk gooide, hoorde ineens babygeluiden. Toen de politie erbij kwam, maakte de mogelijk aanwezige baby geen geluid meer. De agenten kregen de container niet open en haalden de brandweer erbij.

Bernard Postma was bevelvoerder. ,,It wie wat in aparte opdracht’‘, zegt hij. In zijn 32 jaar bij de brandweer was hij niet eerder voor zo’n soort melding uitgerukt. De spanning viel overigens mee, vertelt hij, omdat ervan uitgegaan werd dat de eventuele baby nog zou leven.

‘It like wol in klûs’

Wat de klus lastig maakte, was dat de deur van de kledingcontainer nogal stevig vergrendeld zat. ,,It like wol in klûs’‘, zegt Postma. De brandweer moest zwaar gereedschap inzetten, maar ondertussen voorzichtig te werk gaan om het kindje niet te verwonden. De hulpdiensten gingen namelijk uit van een echte baby.

Toen de deur eenmaal opengebroken was, konden de zakken er een voor een uitgepakt worden. Al die tijd was er geen babygeluid te horen. Pas toen een van de onderste exemplaren uit de container werd getild, liet de ‘baby’ weer van zich horen. In een zak met knuffelberen en ander speelgoed bleek ook een babypop te zitten, die geluid kon maken.

Pop in handen van ambulancebroeder

De sfeer sloeg onmiddellijk om, vertelt Postma. ,,Der waard wat lake.’‘ Een van de brandweermannen drukte de pop voor de gein nog in handen bij een ambulancebroeder die klaarstond voor het geval het om een echte baby zou zijn gegaan.

Om volledig uit te sluiten dat er geen levende baby in de container zat, zijn de resterende zakken ook nog bekeken. Maar alle hulpdiensten konden met een opgelucht gemoed weer inrukken. ,,Wy ha gewoan ús wurk dien’‘, zegt Postma.

Nieuws

menu