Hoe zag Jistrum er vroeger uit? Binnenkort kun je op je fiets of wandelend virtueel kennis maken met de geschiedenis van het dorp

DB-bestuursleden Ronald de Jong en Gerrie Hoeksma lopen de Jistorische route met de speciale route-app Yke Bremer

Waar stonden de oude watermolen en het badpaviljoen vroeger in Jistrum-Skûlenboarch? Waar lopen de prachtige zandpaden en waar ligt de eeuwenoude pingo? Met een speciale route-app kunnen dorpsbewoners en toeristen binnenkort virtueel kennis maken met de historie van Jistrum-Skûlenboarch, vertelt voorzitter Ronald de Jong van Doarpsbelang.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De Jistorische route, een woordspeling op en combinatie van de woorden historie en Jistrum, is tien kilometer lang en loopt langs bijzondere punten in het dorp. “We willen als doarpsbelang de geschiedenis van Jistrum onder de aandacht brengen. We hebben ook nog een speciale route gemaakt voor de jeugd in samenwerking met de scholen in het dorp”, legt De Jong uit. “We hebben enkele mensen in het dorp, die meer weten over de geschiedenis, gevraagd naar leuke verhalen over vroeger en bijzondere plekken in het dorp, die er niet meer zijn of waar iets bijzonders over te vertellen is.”

De levensechtheid van de route-app wordt versterkt door zogenaamde augmented reality , waarbij personen in historische kledij ter plekke vertellen over de geschiedenis van bepaalde gebouwen of flora en fauna. “Je ziet wonderdokter Joost Wiersma bijvoorbeeld zijn verhaal vertellen. Hij leefde vroeger in Jistrum. Met opnames van drones krijgt de deelnemer aan de route prachtige uitzichten op bijvoorbeeld de pingo in de buurt van Jistrum, die vanaf de weg nauwelijks te zien is.”, legt De Jong uit. De app met de Jistorische route is gemaakt door MeAR Fryslân en is straks via de Google Playstore te downloaden. “Het sluit aan bij de digitale mogelijkheden van tegenwoordig, maar ook bij de leefwereld van jongeren. Er wordt gebruik gemaakt van foto’s, video en audio om de beleving zo echt mogelijk te maken.”


Toeristen

Met de app hoopt Doarpsbelang meer toeristen naar het dorp te trekken, aldus De Jong. “Er passeren hier heel veel fietsers en wandelaars over de brug van Skûlenboarch. We willen op die plek ook een startpunt maken in de route. Zo komen er een aantal infoborden langs de route met info over de Jistorische route waar fietsers en wandelaars een QR-code kunnen scannen, waarna ze de app kunnen downloaden en kunnen genieten van de levensechte uitleg over de historie van Jistrum.“

Bovendien komen er langs de Jistorische route een aantal plekken waar fietsers en wandelaars even rustig kunnen zitten. “We misten rustvoorzieningen in en rondom het dorp. Er komen een aantal parkbanken en picknicktafels langs de route. Je wilt even lekker kunnen zitten langs de route om te genieten van het uitzicht of om een kopje koffie met een broodje te eten. Zo komen de fietsers en wandelaars lang de mooie zandpaden rondom het dorp en wordt ze langs de route van alles verteld over de historie van Jistrum-Skûlenboarch.”

Opening

Met subsidies uit verschillende potjes heeft Doarpsbelang de app kunnen laten maken. “Het is een hele mooie app geworden, waar niet op is bezuinigd. Bovendien kun je er op elk moment iets aan toevoegen of uithalen. We hebben onder andere geld gekregen van Kern met Pit, het Postcode Loterij Buurtfonds en het Iepen Mienskipsfûns. We zijn nog bezig om de puntjes op de i te zetten en willen half mei de officiële opening van de Jistorische route gaan organiseren.”


Nieuws

menu