Friese straten bespreken klimaat met theatrale omlijsting

Het Grote Straatberaad

Het Grote Straatberaad

Friesland heeft zondag over een week de primeur van Het Grote Straatberaad. Buren gaan met theatrale omlijsting in gesprek over het klimaat.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Inmiddels hebben zes Friese straten zich aangemeld voor Het Grote Straatberaad op zondag 23 augustus, vertelt theatermaker en oud-Wergeaster Karlijn Benthem, die het interactieve programma bedacht. Het gaat om straten in Leeuwarden, Dokkum, Akkrum en op Terschelling. Er is ruimte voor meer deelnemers en ook andere ‘gemeenschappen’ mogen gratis meedoen. ,,Het kan ook met je voetbalteam als je het onder de douche vaak over het klimaat hebt.’’

Het klimaat is een serieus onderwerp, maar Het Grote Straatberaad is toch een soort feestje, zegt Benthem. ,,Je krijgt een pakket om een middag met je straat een spel te spelen waarin je vragen beantwoordt over het klimaat.’’ Er komt ook een stukje theater bij kijken: er klinkt een stem uit een auto in de straat. ,,Die vertelt: ‘Ik was ooit een object waar mensen blij mee waren’. De auto huilt ook en dan moet iemand een emmer water over de voorruit gooien.’’

‘Straatverklaring’

Ondertussen worden in de app antwoorden verzameld op vragen als wat er in de wereld moet groeien en wat er moet krimpen. ,,Dat kun je zo groot en zo klein maken als je wilt.’’ Ook wordt er gevraagd naar eigenschappen die gewenst zijn voor politieke leiders in het klimaatdebat. De antwoorden worden door de app automatisch aan elkaar gekoppeld. Dit leidt aan het einde van de middag tot een ‘straatverklaring’, die duidelijk maakt hoe door de deelnemers over het vraagstuk wordt gedacht.

Op wearewarmingup.nl worden de straatverklaringen bij elkaar gebracht en op een nog te bepalen moment wordt deze verzameling overhandigd aan de Tweede Kamer. Na de eerste aflevering in Friesland wordt Het Grote Straatberaad ook in onder meer Groningen, Nijmegen en Amsterdam gehouden. In Friesland komt trouwens ook nog een versie voor individuele belangstellenden die graag los van een straat of ploeg willen meedoen.

Gratis aanmelden kan tot en met zaterdag 22 augustus op wearewarmingup.nl . In sommige van de deelnemende straten komt muziekgroep Broken Brass Ensemble optreden. De Leeuwarder Courant is partner in het project.