Friese bierbrouwers: 'Wat ons bindt, is strijd tegen de grote jongens'

Ze zijn elkaars concurrenten op de kleine Friese biermarkt, maar de sfeer tussen de Friese bierbrouwers is prima. Dat bleek zondagmiddag in Earnewâld tijdens een bierproeverij die was georganiseerd door de plaatselijke middenstand onder de noemer ‘Elke snein wat by d’ein’.

Een groep jongeren uit Garyp laat zich de Friese speciaalbiertjes goed smaken. FOTO JILMER POSTMA

Een groep jongeren uit Garyp laat zich de Friese speciaalbiertjes goed smaken. FOTO JILMER POSTMA

Vijf Friese bierbrouwers waren van de partij met hun biertjes: Kâld Kletske uit Dokkum, Grutte Pier uit Leeuwarden, Tsjerkebier uit Easterwierrum, Noarder Dragten uit Drachten en Bûsdoek uit Surhuisterveen. Op een gegeven moment tapte Johan de Jong van Noarder Dragten zijn biertjes in glazen van Kâld Kletske, maar daar schaamde hij zich niet voor. ,,Gjin probleem. Dochs moai dat it sa kin.”

'Wat ons bindt is de strijd tegen de grote jongens die nu ineens ook het speciaalbier omarmen'

,,We wisselen veel informatie uit en we helpen elkaar als er problemen zijn, bijvoorbeeld bij de productie”, vertelt Rense Bil van bierbrouwerij Grutte Pier. ,,We zijn elkaars concurrenten, maar zo zien we het niet. Wat ons bindt is de strijd tegen de grote jongens die nu ineens ook het speciaalbier omarmen.”

Vriendenbiertjes

Volgens Bil telt Friesland inmiddels zo’n veertig lokale biertjes. ,,De markt voor de speciaal bieren groeit nog steeds, maar een deel van de bedrijfjes gaat het niet redden. Veel bieren vinden hun oorsprong bij vriendenclubs, maar als je die fase niet ontstijgt, red je het niet. Op een gegeven moment moet het wel een business worden.”

Zo’n vriendenbiertje is Bûsdoek. Frans Geertsema, een van de vrienden, maakt zich er niet zo druk over. ,,We zien het vooral als een hele leuke hobby en als het aanslaat en ons bedrijfje verder groeit, is het leuk meegenomen.”

Aan ambities geen gebrek, bij de brouwers in Earnewâld. Noarder Dragten heeft onlangs een eigen drankenspeciaalzaak geopend in Drachten en hoopt een nieuwe brouwinstallatie aan te schaffen met meer capaciteit. Tsjerkebier van Geke en Sipke Dotinga schermt met leuke orders naar het Midden-Oosten en Kâld Kletske beschikt over hypermoderne faciliteiten in Dokkum.

'Onze basis is nu wel zo stevig, dat een eigen brouwerij op zijn plaats is'

Grutte Pier hoopt binnenkort een besluit te nemen over een eigen brouwerij in Leeuwarden. Met een jaarproductie van ruim 150.000 liter is het bierbedrijf een van de grote Friese bierproducenten, maar de productie wordt nog altijd uitbesteed aan Gerrit Admiraal in Aldtsjerk. ,,Maar onze basis is nu wel zo stevig, dat een eigen brouwerij op zijn plaats is”, zegt Bil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel