Familie uit Eastermar heeft geen zin in kostbaar archeologisch onderzoek op hun woonperceel

Archeologie, foto ter illustratie. FOTO ANP

Kaarten en documenten uit de 18e en 19e eeuw zijn volgens de familie Veltman uit Eastermar geen reden om kostbaar archeologisch onderzoek te laten doen op hun woonperceel aan de Kleine Horstweg, zo bleek afgelopen week tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar vocht Veltman de zogenoemde archeologische dubbelbestemming op hun woonperceel aan. In het ergste geval kan de gemeente de familie bij een verbouwing of graafwerkzaamheden in de grond dwingen eerst een archeologisch onderzoek te doen. Volgens Veltman zijn dat dure onderzoeken van rond de 20.000 euro.

Tijdens een rechtszaak bij de Raad van State zei de gemeentewoordvoerder van de gemeente Tytsjerksteradiel dat het niet zo’n vaart loopt met die onderzoeken. Dat is pas nodig als de woning tot meer dan 100 vierkante meter wordt uitgebreid of als er 30 centimeter of dieper in de grond wordt gegraven.

Volgens Veltman is het onzin om op het woonperceel zo’n dure onderzoeksplicht op te leggen. De familie woont er al sinds de jaren zeventig en sindsdien is er druk verbouwd, vergraven en opgehoogd. Het perceel is in de loop der jaren sowieso bijna een halve meter opgehoogd. Er is een septic-tank en een reeks kabels en leidingen ingegraven. En tijdens die werkzaamheden is volgens Veltman nooit iets gevonden dat als archeologisch interessant was aan te merken.

Op locatie zou historische boerderij hebben gestaan

De gemeente denkt er anders over en heeft meer potentieel waardevolle archeologische plekken in en om Eastermar aangewezen. Want daar wordt al sinds de Middeleeuwen gewoond en geboerd op de zandrichels tussen het veen. Op of nabij de locatie van de huidige woning van Veltman zou ooit een historische boerderij hebben gestaan. Dat blijkt onder meer uit een vergelijking van een atlaskaart (Schotanus-Halma) uit 1718 en kadasterkaarten uit 1832.

Veltman vindt dat allemaal erg vaag en meent dat de gemeente zelf maar eerst eens op eigen onderzoek moet doen om vast te stellen waar de meest waardevolle archeologische plekken zich precies bevinden. De Raad van State gaat alles nog eens goed bekijken en doet over enkele weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel